ارزهای پایدار! کلمهای از قضا کمیاب در فضای ارزهای دیجیتال است. از آن جایی که شهرت اکثر ارزهای رمزنگاری شده کاملاً برعکس کلمه پایدار است، حتما می پرسید که استیبل کوینها از کجا آمدهاند و چرا ایجاد شدهاند؟ اگر شما هم علاقمند شدید که استیبل کوین چیست و در خرید و فروش ارزهای دیجیتال چه تأثیری دارد، این مقاله برای شماست.
استیبل کوین چیست؟
استیبل کوین نوعی دارایی دیجیتالی است که به دارایی یا ارز فیات واقعی متصل شده است. در نتیجه، این ارز مانند سایر ارزهای رمزنگاری شده مانند بیت کوین (BTC) و اتریوم (ETH) نوسان ندارد. با وجود بیش از 4000 ارز رمزنگاری شده در سال 2021، اکثر آنها دارای قیمت ثابت نیستند. این بدان معناست که آنها میتوانند بر اساس ارزش بازار خود، تعداد واحد در گردش یا تعداد افرادی که در حال سرمایهگذاری هستند و موارد دیگر، نوسان داشته باشند. ارزهای پایدار زمانی به وجود آمدند که نیاز به ثبات در بازار وجود داشت. آنها همچنان بر روی همان فناوری بلاکچین مانند سایر ارزهای رمزنگاری شده کار میکنند اما به گونهای تنظیم شدهاند که ارزش آنها چندان متزلزل نشود. از معروف ترین استیبل کوین ها می توان از USDT،GEMINI ،PAXOS ،TUSD و BUSD نام برد.
برای خرید و فروش ارز دیجیتال می توانید از خدمات ایرانیکارت استفاده کنید.
استیبل کوینها راهی برای پر کردن شکاف بین ارزهای فیات مانند دلار آمریکا و ارزهای رمزنگاری شده ارائه میدهند. آنها داراییهای دیجیتالی با ثبات قیمت هستند که تا حدودی شبیه فیات عمل میکنند اما نوسان و کاربرد ارزهای رمزنگاری شده را حفظ میکنند. استیبل کوینها راه حل جدیدی برای نوسانات رمزنگاری هستند. ثبات قیمت مستقیماً در خود داراییها ایجاد میشود. چهار نوع استیبل کوین اصلی وجود دارد که بر اساس وثیقه یا پشتوانه آنها متمایز می شوند.
- استیبل کوین های دارای پشتوانه فیات
- استیبل کوین های دارای پشتوانه رمزنگاری
- استیبل کوین های الگوریتمی
- استیبل کوین های دارای پشتیبان کالا
بهطور کلی ارزش استیبل کوینها فقط نسبت به ارز یا دارایی خاصی ثابت است. در حالی که ارزها یا داراییهای پشتوانه استیبل کوینها خود میتوانند ارزش متغیری نسبت به سایر واحدهای سنجش ارزش داشته باشند.
انواع استیبل کوینها و نحوه عملکرد آنها
اکنون که دریافتیم استیبل کوین چیست با انواع استیبل کوینها آشنا خواهیم شد. همانطور که در قسمت قبل گفتیم چند روش وجود دارد که استیبل کوینها میتوانند ثبات قیمت را حفظ کنند. در اینجا چند نمونه از انواع مختلف استیبل کوینها یا ارزهای پایدار و نحوه عملکرد آنها آورده شده است.
- به ارز یا داراییهای کالایی فیات وابسته است، یعنی با پشتوانه فیات
برخی از استیبل کوینها به داراییهای واقعی مانند دلار آمریکا یا فلزات گرانبها وابسته هستند. هنگامی که ارز به عبارتی ضمیمه میشود، ارزش ارز بر اساس ارزش پشتوانه آن است. این داراییها مانند دلار آمریکا همچنان در نوسان هستند اما با نرخ بسیار آهستهای که در امور مالی سنتی بسیار رایج است.
مثال:
USD Tether معروف به USDT یک استیبل کوین بسیار رایج است که توسط دلار آمریکا پشتیبانی میشود. USDT توسط یک شرکت مستقر در هنگ کنگ به نام Tether صادر میشود. گفته میشود Tether ذخیرهای معادل USD واقعی با مقدار USDT دارد که به کاربران خود ارائه میدهد. تتر دارای انواع زیر میباشد:
1. USDT-ERC20 = این نوع تتر بر اساس الگوریتم اتریوم است.
2. USDT-OMNI = این نوع تتر بر اساس الگوریتم بیت کوین است.
3. USDT-TRC20 = این نوع تتر بر اساس الگوریتم ترون است.
4. USDT-EOS = این نوع تتر بر اساس الگوریتم ایاس است.
برای خرید تتر، میتوانید از خدمات ایرانیکارت استفاده کنید و از طریق لینک زیر تتر خرید و فروش کنید.
- به ارز وابسته است یعنی پشتوانه آن ارز می باشد
هنگامی که استیبل کوین به ارز رمزنگاری شده دیگری متصل میشود، آن رمز ارز خاص تبدیل به وثیقه آن میشود و برای اطمینان از قابلیت اتصال آن، کوینها قفل میشوند. هنگامی که به یک ارز دیگر متصل میشوند، این نسبت هرگز 1:1 نیست زیرا قیمت همچنان میتواند بسیار ناپایدار باشد. نسبت بالاتر، افزایش و کاهش شدید قیمت را جبران میکند. اگرچه ثبات قیمت را حفظ میکند اما کوین همچنان میتواند مانند سایر ارزهای بلاک چین نوسان داشته باشد.
مثال:
DAI یکی از رایجترین استیبل کوینهای دارای پشتوانه رمزنگاری است. این نسبت 1:1 را با دلار آمریکا نشان میدهد. با این حال، به جای اینکه دلار وثیقه باشد، کاربران باید به جای وثیقه، ETH خود را قفل کنند. اپراتورهای استیبل کوین شبکه افرادی هستند که از DAI استفاده میکنند.
استیبل کوینهای الگوریتمی
این نوع استیبل کوین به ارز فیات یا رمزنگاری به عنوان وثیقه متکی نیست. بلکه یک قرارداد هوشمند تنظیم کرده است که محدودیت بازار خود را بر اساس نوسانات قیمت تنظیم میکند. اگر قیمت کاهش یابد، به طور خودکار کل عرضه را کاهش میدهد. بنابراین قیمت دوباره افزایش مییابد. اگر قیمت بیش از حد افزایش یابد، به طور خودکار توکنهای بیشتری را وارد گردش میکند تا قیمت دوباره کاهش یابد. این نوع استیبل کوینها معمولاً در پروژههای دیفای DeFi استفاده میشوند.
مثال:
Ampleforth (APL) یک ارز رمزنگاری شده است که از rebases برای تنظیم عرضه متناسب با اندازه شبکه استفاده می کند. ارزهای کاربران نوسان میکنند اما قیمت توکنها ثابت میماند.
استیبل کوینهای دارای پشتوانه کالا
ارزهای پایدار با پشتوانه کالا با استفاده از داراییهای فیزیکی مانند فلزات گرانبها، نفت و املاک وثیقه میشوند. محبوبترین کالایی که به عنوان وثیقه قرار می گیرد طلا است. ارزهای پایدار با پشتوانه کالا سرمایهگذاری در داراییهایی را که ممکن است به صورت معمول سخت باشند، تسهیل میکنند. به عنوان مثال، در بسیاری از مناطق، بدست آوردن شمش طلا و یافتن محل ذخیرهسازی امن پیچیده و گران است. در نتیجه، نگهداری کالاهای فیزیکی مانند طلا و نقره همیشه یک پیشنهاد واقع بینانه نیست. با این حال، استیبل کوینهای دارای پشتوانه کالا برای کسانی که میخواهند توکن را با پول نقد مبادله کنند یا دارایی توکنیزه تحت مالکیت خود را در اختیار بگیرند نیز مفید است.
مثال:
Tether Gold (XAUT) و Paxos Gold (PAXG) رایجترین ترین استیبل کوینهای با پشتوانه طلا هستند.
چرا به استیبل کوین نیاز داریم؟
ممکن است بپرسید اصلا چه نیازی به وجود استیبل کوین ها یا ارزهای پایدار در این بازار هست؟ یا اینکه موارد استفاده استیبل کوین چیست؟ در ادامه برخی از مواردی را که استیبل کوین ها با عملکرد خود تسهیل می کنند، شرح می دهیم.
قیمتهای ناپایدار، استفاده از ارزهای دیجیتال را محدود میکند
بی ثباتی قیمت در بازار ارز دیجیتال چیزی است که امروزه توجه زیادی را به خود جلب کرده است. برخی از افراد حتی در مورد سرمایهگذاری تغییرات قیمت چشمگیر را دوست دارند. قیمت میتواند به سرعت و تهاجمی حرکت کند. به ویژه در مقایسه با بورس اوراق بهادار سنتی و هنگامی که بازار صعودی است که میتواند هیجانانگیز باشد. با این حال، وقتی همه ارزها به این شکل هستند موارد استفاده را برای پتانسیل کامل ارزهای رمزنگاری شده محدود میکند.
برای پرداخت بهتر است
اگر به دنبال پرداخت با استفاده از ارز رمزنگاری شده هستید، ارزهای پایدار راه کارآمدتری هستند. هنگام پرداخت با استفاده از ارز رمزنگاری شده، قیمت آن از ساعتی به ساعت دیگر تغییر میکند. برای درک این موضوع به مردی فکر کنید که در سال 2010، 2 پیتزا به قیمت 10000 بیت کوین خریداری کرده است! میتوانید متوجه شوید که چرا این سیستم یک سیستم ناقص برای پرداختها است.
مبادله آسانتر از فیات
استیبل کوینها در بسیاری از صرافیهای آنلاین ارز دیجیتال برای معامله وجود دارند زیرا یک ذخیره امن ارزش هستند. به عنوان مثال اگر بیت کوین دارید و قیمت بالا میرود و میخواهید بخشی از سود خود را خارج کنید، میتوانید آن را با یکی از ارزهای پایدار مبادله کنید تا هنوز در کیف پول شما باشد اما ارزش آن تغییر نکند. سپس میتوانید آن را در هر زمان که دوست دارید به جای مبادله فیات بیشتر که معمولاً نرخ بالاتری دارد در بیت کوین یا ارز دیجیتال دیگری سرمایهگذاری کنید.
چگونه میتوان استیبل کوین خرید؟
استیبل کوین تقریباً در همه صرافیها وجود دارد زیرا تراکنش آنها بسیار راحتتر است و هزینهها را کمتر از تبادل با فیات میکند. اگرچه بسیاری از آنها به دلار آمریکا وابسته هستند، اما هنوز در صرافیهای جهانی یافت میشوند و میتوان آنها را با ارزهای ملی خریداری کرد. به عنوان مثال، میتوانید طیف وسیعی از استیبل کوینها یا ارزهای پایدار مانند USDT، USDC، BUSD و TUSD را در صرافی Swyftx خریداری کنید.
سخن آخر
در این مقاله دانستید که استیبل کوین چیست و با نحوه عملکرد و پشتوانه انواع آن ها آشنا شدید. استیبل کوین ها به ویژه زمانی که بازار ثبات ندارد مورد توجه بیشتری قرار می گیرند. همانطور که اشاره کردیم استیبل کوین ها به صورت خاص به منظور کنترل نوسان ایجاد شده اند.