سرمایه گذاری در ارز دیجیتال

نحوه محاسبه سود در ارز دیجیتال + فرمول محاسبه و نرم افزار

نحوه محاسبه سود در ارز دیجیتال + فرمول محاسبه و نرم افزار

محاسبه سود در ارز دیجیتال یکی از بخش‌های مهم مدیریت سرمایه است که هر معامله‌گر در طول مدت زمان فعالیت خود آن را در نظر بگیرد. مفهوم سود و زیان (Profit & Loss) در صرافی‌های ارز دیجیتال تحت عنوان PnL در دسترس قرار می‌گیرد. واقعیت این است که روش‌های مختلفی برای محاسبه سود و زیان در ارزهای دیجیتال وجود دارند. شما باید برای محاسبه بازدهی سرمایه‌گذاری خود، یک روش منطقی را متناسب با استراتژی معاملاتی خود انتخاب کنید. در غیر این صورت ممکن است که برای محاسبه، دچار سردرگمی شوید. در ادامه با ما همراه باشید تا نحوه محاسبه سود ارز دیجیتال به‌صورت دستی و با نرم افزار را بررسی کنیم. 

مولفه‌هایی که در محاسبه سود ارز دیجیتال دخیل هستند 

برای محاسبه سود در ارز دیجیتال تنها نباید روی قیمت ارز دیجیتال تمرکز کنید، بلکه باید حتما به مواد جانبی دیگری نیز توجه داشته باشید.

  • اولین نکته کارمزد معاملات است که به‌صورت مستقیم در زمان خرید و فروش از حساب معاملاتی شما کسر می‌شود. 
  • برای معاملات فیوچرز علاوه بر کارمزد خرید و فروش، کارمزدهای دیگری نیز در نظر گرفته می‌شوند. علاوه بر کارمزد معاملات، باید کارمزدهایی که برای انتقال ارزهای دیجیتال بین کیف پول‌ها و صرافی‌ها می‌پردازید را نیز مد نظر قرار دهید. به‌این ترتیب با کسر هزینه‌های جاری می‌توانید مقدار واقعی سود خود از معاملات را به‌دست بیاورید. 

برای محاسبه سود واقعی معاملات رمزارزها، حتما کارمزد معاملات را نیز در نظر بگیرید

  • شما به‌عنوان کاربران ایرانی در محاسبه سود ارز دیجیتال، باید قیمت دلار را نیز در نظر بگیرید. همانطور که می‌دانید، معمولا برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال از جفت ارز تتر استفاده می‌شود که قیمت آن برابر یک دلار است (تا ارزش سرمایه پایدارتر باشد). به‌همین دلیل نوسانات قیمت دلار در گذر زمان نیز روی سود و زیان شما در معاملات ارز دیجیتال تاثیرگذار است. 

روش‌های محاسبه سود در ارز دیجیتال 

برای محاسبه سود در ارز دیجیتال باید علاوه بر قیمت خرید ارز دیجیتال، ارزش فعلی رمزارز را نیز فارغ از اینکه پوزیشن معاملاتی باز یا بسته است، در اختیار داشته باشید. همانطور که اشاره شد، محاسبه سود و زیان در معاملات ارز دیجیتال، از لحاظ مدیریت سرمایه بسیار ضروری است. در ادامه چند روش برای محاسبه PnL پیش روی شما قرار دارند که عبارت‌اند از: 

1. روش FIFO 

FIFO مخفف عبارت First In First Out است. این یک روش محاسبه سود ارز دیجیتال است که به‌سادگی انجام می‌شود. در ابتدا لازم است که قیمت خرید هر واحد ارز دیجیتال را در تعداد آن ضرب کنید تا هزینه اولیه را به‌دست بیاورید. سپس باید قیمت ارزش فعلی هر واحد ارز دیجیتال را در تعدادی که قصد فروش دارید، ضرب کنید تا ارزش فعلی به دست بیاید. با کم کردن دو عدد به‌دست آمده، سود و زیان شما از معامله محاسبه می‌شود. 

بد نیست که از یک مثال برای توضیح روش FIFO استفاده کنیم. فرض کنید که ابتدا 1 اتریوم به قیمت 1100 دلار می‌خرید و با گذشت چند روز 1 اتریوم دیگر با قیمت 800 دلار تهیه می‌کنید. با گذشته چند ماه تصمیم به فروش یک اتریوم می‌گیرید و آن را به قیمت 1200 دلار می‌فروشید. برای محاسبه سود با روش FIFO، باید اولین اتریوم را که با قیمت 1100 دلار خریدید، به عنوان هزینه اولیه در نظر بگیرید. به این ترتیب سود شما برابر 100 دلار می‌شود. 

2. روش LIFO

LIFO مخفف عبارت Last In First Out است. تفاوت این روش محاسبه سود در ارز دیجیتال با روش قبلی، در محاسبه هزینه اولیه است. بار دیگر مثال فوق را در نظر بگیرید. برای فروش اتریوم، این بار باید خرید دوم خود را مبنای محاسبه هزینه اولیه قرار دهید که برابر با 800 دلار است. به این ترتیب سود شما از این معامله خرید و فروش برابر 400 دلار می‌شود. 

روش‌های محاسبه سود در ارز دیجیتال 

3. روش میانگین وزنی 

در روش میانگین وزنی برای به‌دست آوردن هزینه اولیه خرید ارز دیجیتال، باید میانگین وزنی تمام ارز دیجیتال موجود در حساب کاربری خود را در نظر بگیرید. برای این منظور باید قیمت هر بار خرید ارز دیجیتال را در تعداد واحد آن ضرب کنید. سپس عدد به‌دست آمده را بر تعداد کل ارزهای دیجیتال تقسیم کنید. به این ترتیب میانگین وزنی به‌دست آمده تحت عنوان هزینه اولیه شناخته می‌شود. 

بار دیگر مثال فوق را در نظر بگیرید. برای محاسبه هزینه اولیه باید 1100 و 800 را با هم جمع کرده و بر تعداد اتریوم یعنی 2 تقسیم کنید که برابر 950 دلار می‌شود. سپس با کم کردن 950 از قیمت فروش یعنی 1200 دلار، سود معامله به‌دست می‌آید که برابر 250 دلار می‌شود. 

4. محاسبه سود باز و بسته شدن پوزیشن 

یکی دیگر از روش‌های محاسبه سود در ارز دیجیتال که خیلی مرسوم است، برآورد سود و زیان پس از باز و بسته کردن پوزیشن‌های معاملاتی است. به‌عنوان مثال فرض کنید که شما در قالب یک پوزیشن لانگ، 10 ارز دیجیتال دات (DOT) را مجموعا به‌ارزش 70 دلار باز می‌کنید. سپس همین پوزیشن را به قیمت 100 دلار می‌بندید. به‌این ترتیب می‌توانید سود باز و بسته پوزیشن معاملاتی خود را با کم کردن 70 از 100 محاسبه کنید که برابر 30 دلار می‌شود. 

5. محاسبه سود سالانه 

هولدرها می‌توانند برای محاسبه سود در ارز دیجیتال به‌سراغ سود سالانه بروند. به عنوان مثال شما می‌توانید یک سال مالی برای خود در نظر بگیرید. برای این کار، ارزش سرمایه‌گذاری خود در ابتدا و انتهای سال مالی را یادداشت و از هم کم کنید. به‌ این ترتیب می‌توانید سود سالانه خود را به‌راحتی محاسبه کنید. برای محاسبه سود سالانه نیازی به بستن پوزیشن‌های معاملاتی وجود ندارد. 

نکته: تا قبل از فروش ارز دیجیتال، سود و زیان معاملات به‌صورت تحقق نیافته خواهد بود.

محاسبه سود ارز دیجیتال با نرم افزار 

روش‌های محاسبه سود در ارز دیجیتال را بررسی کردیم. شما می‌توانید سود معاملات خود را با استفاده از این روش‌ها به‌صورت دستی محاسبه کنید. در عین حال، نرم افزارهای ماشین حساب نیز وجود دارند که با استفاده از آن‌ها می‌توانید به‌صورت خودکار سود معاملات خود را به دست بیاورید. از جمله ماشین حساب‌های سود معاملات ارزهای دیجیتال می‌توان به سایت‌های زیر اشاره کرد.

برای درک بهتر، یک مثال از طریق وبسایت CryptoProfitCalculator آورده شده است. به تصویر زیر دقت کنید.

محاسبه سود و زیان با استفاده از وبسایت کریپتو پرافیت

  • وارد سایت کریپتو پرافیت وارد شوید.
  • رمز ارز مورد نظر خود را انتخاب کنید.
  • در بخش Investment مقدار دلاری سرمایه خود را وارد کنید.
  • در بخش Initial Crypto Price، قیمت اولیه رمز ارز را وارد کنید.
  • در بخش Selling Crypto Price، قیمتی که ارز را به فروش رساندید را وارد کنید.
  • در بخش Investment Fee، کارمزدی که برای خرید و سرمایه‌گذاری پرداخت کرده‌اید را وارد کنید.
  • در بخش Exit Fee، کارمزدی که هنگام برداشت مبلغ پرداخت کرده‌اید را وارد کنید.

در مثال بالا ما ارز بیت کوین را در قیمت ۲۹۰۰۰ دلار خریداری کرده و در قیمت ۳۵۰۰۰ دلار به فروش رساندیم. سود ما پس از محاسبه تمامی هزینه‌ها، با استفاده از نرم‌افزار به صورت خودکار محاسبه شد.

کلام پایانی 

در این مطلب روش‌های محاسبه سود در ارز دیجیتال را بررسی کردیم. دقت داشته باشید که سود و زیان را می‌توان در دو دسته تحقق یافته و تحقق نیافته طبقه‌بندی کرد. اگر محاسبه بازدهی را بعد از فروش دارایی انجام دهید، سود و زیان تحقق یافته به‌دست می‌آید. در غیر این صورت نتیجه محاسبه شما سود و زیان تحقق نیافته خواهد بود و ممکن است که هر لحظه تغییر کند. شما از چه روشی برای محاسبه سود و زیان معاملات رمزارزها استفاده می‌کنید؟

نحوه محاسبه سود در ارز دیجیتال + فرمول محاسبه و نرم افزار
محاسبه سود در ارز دیجیتال یکی از بخش‌های مهم مدیریت سرمایه است که هر معامله‌گر در طول مدت زمان فعالیت خود آن را در نظر بگیرد. مفهوم سود و زیان...
5 از 2 رای ثبت شده
درج نظر
با درج نظر امتیاز کسب کنید

  1. 1+23,456/789
    99999×10= [ ]×3=[ ]×33=[ ,]
    میلیون
    معکوس
    میلیون
    سیمیلیون
    سی سیمیلیون
    ۴۵۶افزایشی
    -۳۳۳+
    ۱۹۵
    ۷۸۹ ریزشی صدم بیست و سه هزارم میلیون در ۷۶۰۰۰هزار صعودی

    آیا این نظر برایتان مفید بود؟
    • سلام و احترام
      همراه گرامی، در صورت داشتن سوال، آن را واضح تر بیان کنید.
      پایدار باشید

      آیا این نظر برایتان مفید بود؟
پیشنهادی سردبیر ایرانیکارت
برگزیده اخبار و مقالات
کسب درآمد دلاری در ایران با 16 روش جدید (آپدیت 1402)
کسب درآمد ارزی و فریلنسری
کسب درآمد دلاری در ایران با 16 روش جدید (آپدیت 1402)
افزایش نرخ تورم و نوسانات ارزی عواملی هستند که باعث کاهش ارزش پول ملی کشورمان نسبت به گذشته شده‌اند. این امر موجب شده تا کسب درآمد دلاری در ایران مورد...
آموزش خرید و فروش ارز دیجیتال در صرافی ایرانیکارت
آموزش ارز دیجیتال
آموزش خرید و فروش ارز دیجیتال در صرافی ایرانیکارت
اگر شما هم به این فکر افتاده‌اید که خرید و فروش ارز دیجیتال را شروع کنید تا در این بازار از سودها بی‌نصیب نمانید، یا قبلا در این حوزه فعالیت...
معرفی پروتکل شیباریوم و تاثیر آن بر شیبا
معرفی ارز دیجیتال
معرفی پروتکل شیباریوم و تاثیر آن بر شیبا
شیباریوم یک راه حل بلاک چین لایه 2 شیبا اینو است که هدف آن رسیدگی به سرعت پایین تراکنش اتریوم است. هدف شیباریوم این است که پایه‌های ساخت اکوسیستم شیبا...