بلاکچین

تپ روت (Taproot) بیت کوین چیست؟

تپ روت (Taproot) بیت کوین چیست؟

بیت کوین اخیراً مهمترین ارتقاء شبکه خود را در چهار سال گذشته اجرا کرده‌است. این ارتقا که تپ روت (Taproot) نامیده می‌شود، به منظور ساده سازی پردازش تراکنش‌ها و کارآمدتر کردن آن‌ها در سرعت و هزینه صورت گرفته‌است. بیت کوین از زمان پیدایش تاکنون فراز و نشیب های زیادی داشته است اما همچنان جایگاه خود را در صدر رمزارزها نگه داشته است. تپ روت آخرین ارتقای بیت کوین و مهم ترین ارتقای آن در چهار سال اخیر است. در بیت کوین که یک بلاک چین عمومی است، هر کسی می تواند تراکنش‌هایی را که در شبکه رخ می دهد، مشاهده و نظارت کند. برای برخی افراد، این یک نگرانی بزرگ است. ارتقاء Taproot چندین امضا و تراکنش را با هم جمع می‌کند و تأیید تراکنش‌ها در شبکه بیت‌کوین را آسان‌تر و سریع‌تر می‌کند. همچنین تراکنش‌های دارای امضای منفرد و چندگانه را با هم ترکیب می‌کند و شناسایی ورودی‌های تراکنش در بلاکچین بیت‌کوین را دشوارتر می‌کند. بروزرسانی تپ روت به عنوان اولین گام اصلی در جهت حل عدم حفظ حریم خصوصی بیت کوین و سایر نگرانی‌ها است. تپ روت می‌تواند به مقیاس کردن تعداد تراکنش‌های انجام شده در شبکه بیت کوین کمک کند. در این مقاله با مهم‌ترین تغییراتی را که در ارتقای Taprootدر پروتکل بیت‌کوین اعمال شد و  مزایا آن در طول سال‌ها آشنا می‌شوید.

به‌روزرسانی تپ روت چیست؟

تپ روت یک سافت فورک از بلاکچین بیت کوین است که اسکریپت‌های بیت کوین را برای افزایش حریم خصوصی و بهبود سایر عوامل مرتبط با معاملات پیچیده بهبود می‌بخشد. در واقع تپ روت امکان پنهان کردن اسکریپت‌هایی که بر روی بیت کوین اجرا شده‌اند را ممکن می‌سازد. معاملات در شبکه بیت کوین از ویژگی‌های مختلفی برخوردار هستند که باعث پیچیده‌تر شدن آن‌ها می شود؛ از جمله این ویژگی‌ها می توان به انتشار زمان‌بندی، تاییدهای چند امضایی و سایر موارد اشاره کرد. ارتقا تپ روت امکان پوشاندن تمام این موارد را به وجود می‌آورد. به عنوان مثال، انجام تراکنش بیت کوین با استفاده از تپ روت می‌تواند در یک کانال Lightning Network، یک معامله peer to peer یا یک قرارداد هوشمند پیچیده، غیرقابل تشخیص باشد. هرکسی که بخواهد یکی از این معاملات را ردیابی کند، چیزی جز یک معامله ساده نخواهد دید. این یک دستاورد و پیروزی بزرگ برای طرفداران حریم خصوصی بیت کوین است. البته لازم به ذکر است که آدرس کیف پول فرستنده و گیرنده هنوز مشخص است و این ارتقا به معنا از بین رفتن شفافیت در شبکه نیست.

بیشتر بخوانید: سگویت (SegWit) چیست؟

تپ روت بیت کوین

تپ روت همراه با نسخه جدید دیگری به نام امضای اشنور اجرا می‌شود. این نسخه، ویژگی مورد انتظار به نام تجمیع امضا یا فرآیند تایید چند مرحله‌ای را ممکن می‌کند. این به‌روزرسانی مهم‌ترین ارتقایی است که ارز دیجیتال از سال 2017 (زمانی که سگویت فعال شد) تجربه کرده است. ارتقاء تپ روت نیز مانند سگویت (segwit)، با هدف بهبود حریم خصوصی و کارایی شبکه اما در مقیاس بزرگتر و با تأثیر بیشتر انجام می‌شود. ارتقای تپ روت همچنین از اجرای قراردادهای هوشمند پشتیبانی می‌کند که می‌تواند برای حذف واسطه‌ها از تراکنش‌ها و باز کردن دری برای تامین مالی غیرمتمرکز (DeFi) مورد استفاده قرار گیرد.

محدودیت‌های شبکه بیت کوین

شبکه بیت‌کوین علیرغم اینکه اولین و محبوب‌ترین ارز دیجیتال است، در برخی موارد مانند سرعت تراکنش‌ها دارای کاستی‌هایی است. بیت کوین در ابتدا برای پردازش ۷ تراکنش در ثانیه ایجاد شد، اما با افزایش محبوبیت شبکه و افزایش کاربران، سرعت تراکنش و کارمزدها نیز افزایش یافت. میانگین کارمزد تراکنش‌های شبکه بیت‌کوین در سال 2021، به دنبال افزایش قیمت سکه به بالاترین حد خود یعنی 60 دلار رسید. کارمزدهای بالا و سرعت پایین تراکنش‌ها، توسعه شبکه بیت‌کوین را تحت تأثیر قرار می‌دهد. برای افزایش ظرفیت تراکنش، توسعه‌دهندگان ارتقای سگویت (Segregated Witness) را در سال 2017 اجرا کردند تا تراکنش‌های بیشتری را در یک بلوک قرار دهند. با این حال به نظر می‌رسد هزینه ها همچنان بالا است. محدودیت دیگر شبکه بیت کوین حریم خصوصی آن است. در حالی که در وایت پیپر بیت کوین گفته شده بود که تراکنش‌ها خصوصی هستند، تمام جزئیات تراکنش در شبکه بیت کوین قابل مشاهده است. این بدان معنی است که شما می‌توانید با جستجوی آدرس کیف پول بیت کوین، کل تاریخچه خرید و فروش آن‌ها را ببینید. برای مقابله با محدودیت‌ها، بیت‌کوین هر از چند گاهی به‌روزرسانی‌هایی را در شبکه خود انجام می‌دهد. با این حال، اصلاح شبکه بیت کوین به دلیل ماهیت غیرمتمرکز بودن آن چالش برانگیز است؛ زیرا در شبکه بیت کوین فقط یک نفر تصمیم گیرنده نیست که بگوید چه تغییراتی باید اجرا شود، بلکه جامعه با دستیابی به اجماع برای تغییرات پیش رو تصمیم گیری ‌می‌کنند.

بیشتر بدانید: الگوریتم اثبات کار در بلاکچین چیست؟

تپ روت بیت کوین

تپ روت چگونه کار می‌کند؟

ارتقا Taproot شامل 3 پیشنهاد بهبود بیت کوین (BIP) است. تپ روت قصد دارد دو مزیت مهم را برای کاربران بیت کوین به ارمغان بیاورد: افزایش حریم خصوصی و کارمزد کمتر تراکنش ها. از این رو، بیت‌کوین می‌تواند تراکنش‌های پیچیده‌تری را انجام دهد. تپ روت همچنین موارد استفاده بیت کوین به‌ویژه در مورد قابلیت‌های قرارداد هوشمند، پشتیبانی از امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) و توکن‌های غیرقابل تعویض (NFT) را برای رقابت با اتریوم در شبکه گسترش می‌دهد. به‌روز رسانی تپ روت فرصتی برای ترکیب سه پیشنهاد مختلف با هدف بهبود مقیاس پذیری بیت کوین را ارائه می‌دهد. پیشنهادات برای تغییر پروتکل بیت کوین یا حتی رفع اشکالات باید از یک فرآیند خاص پیروی کنند. در غیاب یک مرجع مرکزی، یک BIP به عنوان یک رویه استاندارد استفاده می‌شود. Taproot شامل سه BIP همزمان است که در زیر توضیح داده شده است:

  • BIP 340 – Schnorr Signature

اشنور جایگزین ECDSA می‌شود و یک طرح امضای دیجیتال ارائه می‌کند که سریع‌تر، ایمن‌تر و فشرده‌تر از ECDSA است.

  • BIP 341 – Taproot

Taproot راه جدیدی را برای انجام تراکنش‌های بیت کوین با افزایش حریم خصوصی و انعطاف پذیری برای کاربران ارائه می‌دهد. همچنین کارمزد تراکنش‌ها را کاهش می‌دهد، استفاده از حافظه را به حداقل می‌رساند و مقیاس‌پذیری بیت‌کوین را بهبود می‌بخشد.

  • BIP 342 – Tapscript

Tapscript زبان برنامه نویسی مورد استفاده برای هزینه‌های Taproot script-path است. این به‌روزرسانی از کارایی اشنور استفاده می‌کند و انعطاف‌پذیری بیشتری را در ارتقاء‌های آینده امکان‌پذیر می‌کند.

امنیت پول شما، امنیت ماست

خرید و فروش ارز دیجیتال در ایرانیکارت

امضای اشنور (Schnorr Signature) چیست؟

امضای اشنور شامل یک طرح امضای رمزنگاری است که توسط Claus Schnorr (ریاضیدان آلمانی) تهیه شده‌است. با وجود اینکه اشنور الگوریتم خود را تحت حق ثبت اختراع برای سال‌های زیادی حفظ کرده بود، این حق ثبت اختراع به طور رسمی در سال 2008 منقضی شد. امضاهای اشنور در درجه اول به دلیل سادگی و کارایی در تولید امضاهای کوتاه شناخته می‌شوند. طرح امضای اتخاذ شده توسط Satoshi Nakamoto (خالق بیت کوین)، الگوریتم امضای دیجیتال منحنی بیضوی (ECDSA) بود. با این حال، توسعه طرح امضای دیجیتال Schnorr (SDSS) ممکن است نقطه آغاز نسل جدیدی از امضاها برای بیت کوین و سایر شبکه های بلاکچین باشد. یکی از مزایای اصلی امضاهای Schnorr این است که آن‌ها می توانند چندین کلید را در یک معامله پیچیده بیت کوین جمع آوری کرده و یک امضای منحصربه‌فرد تولید کنند. این بدان معنی است که امضاهای طر‌ف‌های مختلفی که در معامله شرکت دارند می‌توانند در یک امضای اشنور جمع شوند. این به عنوان اجماع امضا شناخته می‌شود.

بیشتر بدانید: قراردادهوشمند چیست؟

تپ روت بیت کوین

مزایای تپ روت برای بیت کوین

همانطور که قبلاً اشاره کردیم، تپ روت پیشرفت‌های عمده‌ای در حریم خصوصی بیت‌کوین ایجاد کرد و موارد استفاده آن را افزایش داد. سایر مزایای بالقوه عبارتند از:

 بهبود مقیاس پذیری شبکه

ارتقاء تپ روت به شدت مقیاس پذیری بیت کوین را بهبود می‌بخشد. مقدار داده‌هایی که باید در بلاکچین منتقل و ذخیره شوند کاهش یافته و در نتیجه شبکه مقیاس پذیرتر عمل می‌کند. بسیاری از افراد مقیاس پذیری را مانع اصلی پذیرش بیت کوین می‌‌دانند.

تراکنش‌های بیشتر در هر بلوک

‎به‌روز رسانی اجازه می‌دهد تا چندین امضا و تراکنش با هم جمع شوند و تأیید تراکنش‌ها در شبکه بیت کوین را سریع‌تر و ساد‌تر می‌کند.

کارمزد تراکنش کمتر

با جمع‌آوری امضاها، شبکه می‌تواند تراکنش‌های بیشتری را پردازش کند و عملیات کلی را ارزان‌تر می‌کند و صرفه‌جویی در فضای بلوک را به حداکثر می‌رساند.

امضاهای غیر منعطف

انعطاف پذیری امضاها یک خطر امنیتی شناخته شده در شبکه بیت کوین است. به عبارت ساده، چکش‌خواری امضا به این معنی است که از نظر فنی امکان تغییر امضای یک تراکنش قبل از تایید آن وجود دارد. با انجام این کار، حمله طوری به نظر می رسد که گویی هرگز اتفاق نیفتاده است. این امر می‌تواند یکپارچگی دفتر کل توزیع شده را از بین ببرد.

امنیت امضای اشنور

امضاهای Schnorr از ECDSA ایمن‌تر هستند. خطی بودن آن‌ها این اجازه می‌دهد تا تراکنش‌های پیچیده به‌سرعت به‌صورت دسته‌ای تأیید شوند (نه به‌صورت جداگانه به‌عنوان یک تراکنش). با امضای اشنور چندین طرف همکار می‌توانند یک امضای معتبر برای مجموع کلیدهای عمومی خود تولید کنند که روشی ساده تر و کارآمدتر است.

پشتیبانی از قراردادهای هوشمند

تپ روت با اجازه دادن به بیت کوین برای میزبانی قراردادهای هوشمند به نقطه عطف مهمی دست می یابد. چندین امضاکننده و تراکنش‌های پیچیده آن‌ها دیگر نمی‌تواند سیستم را مسدود کند و تمام داده‌ها به یک تراکنش تک امضایی با حجم کمتر تبدیل می‌شوند.

تپ روت بیت کوین

چالش‌های تپ روت بیت کوین

پیشنهاد تپ روت اولین بار توسط گرگ مکسول، توسعه دهنده Bitcoin Core، در ژانویه 2018 مطرح شد. برای اینکه به روزرسانی به طور کامل انجام شود، هر گره یا نود باید قوانین اجماع جدید تپ روت را تصویب کنند. بسته به چگونگی این اتفاق، فعالسازی می‌تواند ماه‌ها طول بکشد و همین اتفاق نیز افتاد. در 12 ژوئن 2021، ماینرهای بیت کوین با اجماع 90 درصدی حمایت خود را از ارتقاء اعلام کردند. با این حال، تاریخ ارتقای Taproot تا نوامبر 2021 نهایی نشد. سپس به طور کامل به عنوان سافت فورک پروتکل، در بلوک 709632 در 14 نوامبر 2021 فعال شد. طوری برنامه ریزی شد که شش ماه بین قفل شدن و فعال‌سازی به اپراتورهای نود و استخراج‌کنندگان اجازه داده شود تا به‌طور کامل به آخرین نسخه بیت کوین Core (نسخه ۲۱.۱) که شامل تپ روت است، ارتقا پیدا کنند.

آیا تپ روت بر قیمت بیت کوین تاثیر می‌گذارد؟

برخی از کارشناسان بر این باورند که تپ روت تاثیر حداقلی بر قیمت بیت کوین دارد؛ اما سرمایه گذاران اثرات ارتقا را در قیمت درک می‌کنند. صرف نظر از تاثیر کوتاه مدتی که ارتقاء تپ روت بر قیمت بیت کوین دارد، بدیهی است که این به‌روزرسانی به عنوان اولین ارتقاء شبکه در چهار سال گذشته است و یک گام بزرگ برای شبکه است. در نتیجه، بیت کوین ممکن است مقداری از سهم بازار را از پلتفرم‌های قرارداد هوشمند بگیرد و در بلندمدت این ارتقاء می‌تواند باعث افزایش ارزش بیت کوین شود.

بیشتر بخوانید: بیت کوین چیست

تاریخ اجرای تپ روت بیت کوین چه زمانی است؟

تپ روت بیت کوین در 14 نوامبر 21 به صورت رسمی فعال سازی شد.

سخن نویسنده:

در این مقاله به صورت کامل با مفهوم و نحوه کار تپ روت آشنا شدید. امیدواریم این مقاله در مسیر یادگیری شما در حوزه ارزهای دیجیتال مفید بوده باشد. سوالات و نظرات خود را درباره تپ روت بیت کوین می‌توانید در کامنت‌ها بپرسید.

تپ روت (Taproot) بیت کوین چیست؟
بیت کوین اخیراً مهمترین ارتقاء شبکه خود را در چهار سال گذشته اجرا کرده‌است. این ارتقا که تپ روت (Taproot) نامیده می‌شود، به منظور ساده سازی پردازش تراکنش‌ها و کارآمدتر...
5 از 2 رای ثبت شده
درج نظر اولین نفر باشید که نظر می‌دهید.
با درج نظر امتیاز کسب کنید

پیشنهادی سردبیر ایرانیکارت
برگزیده اخبار و مقالات
استیک کردن یا استیکینگ ارز دیجیتال چیست؟
سرمایه گذاری در ارز دیجیتال
استیک کردن یا استیکینگ ارز دیجیتال چیست؟
آیا تا به حال تصور کرده‌اید که می‌توانید به سادگی با خرید و نگه داشتن ارز دیجیتال در کیف پول خود، درآمد غیرفعال به دست آورید؟ بر خلاف سایر سرمایه‌گذاری‌های...
بلاکچین چیست و چه کاربردهایی دارد؟
بلاکچین
بلاکچین چیست و چه کاربردهایی دارد؟
بهترین پاسخ برای «بلاکچین چیست» را می‌توان به این صورت بیان کرد: «بلاکچین (Blockchain) یک دفترکل مشترک و تغییرناپذیر است که فرآیند ثبت و ذخیره‌سازی داده‌ها را در یک شبکه...
هاوینگ بیت کوین چیست و چه تاثیری بر رمزارزها در 2024 دارد؟
استخراج ارز دیجیتال
هاوینگ بیت کوین چیست و چه تاثیری بر رمزارزها در 2024 دارد؟
چهارمین هاوینگ بیت کوین که پیش‌بینی می‌شود در آوریل یا می 2024 اجرا شود، رویداد مهمی در پروتکل بیت‌ کوین است؛ زیرا منجر به کاهش (نصف‌شدن) پاداش ماینرهای شبکه خواهد...