واقعیت مجازی چیست؟

از دوران قدیم دنیای مادی و فیزیکی برای ذهن انسان کافی نبوده و همواره به دنبال راهی برای حضور در جهان معنوی بوده است. استفاده از انواع ماده روانگردان، روشهای افزایش تمرکز، مطالعه کتاب با موضوعات خاص و در سالهای اخیر مشاهده فیلمهای تخیلی موجب تغییر ساختار ذهنی انسان شده است. تا به امروز بهرهگیری از فناوری VR در صنعت بازیهای رایانهای در زمره برترین فضاهای مشترک و قابل درک از سوی عموم مردم بوده است. اما به راستی واقعیت مجازی چیست؟ و نحوه عملکرد آن چگونه است؟ با پیدایش رایانهها و گسترش استفاده از آنها در پیادهسازی عملی افکار انسان نقش بسیار زیادی داشته و شرایط زندگی بشریت را روز به روز بهبود بخشیده است.
حتما بخوانید: توکن غیر قابل معاوضه یا NFT چیست؟
واقعیت مجازی فناوری خاص نمایش تصاویر دو بعدی معمولی در فاصله مشخص از چشم بوده و امکان ایجاد نوعی حس حضور فیزیکی در درون دنیای تصویر پخش شده را مهیا خواهد ساخت. واقعیت مجازی در بازیهای رایانهای، حضور فعال و قابل درک در دنیای متاورس و حتی شبیهسازی بسیاری از حرکات نظامی و آموزشی کاربرد ویژهای پیدا کرده است. طی این مقاله به دنبال بررسی تفاوت میان واقعیت مجازی و واقعیت افزوده خواهیم بود. در صورت علاقه به دریافت پاسخ مناسب برای سوال ” واقعیت مجازی چیست؟” تا انتهای این مطلب با بخش وبلاگ سایت صرافی ایرانیکارت همراه باشید.
واقعیت مجازی چگونه کار میکند؟
واقعیت مجازی یا Virtual Reality که به اختصار با عنوان VR در میان علاقهمندان دنیای فناوری محبوبیت زیادی دارد. صرف هزینههای زیاد جهت خرید تجهیزات جهت تغییر در مشاهده تصاویر و دریافت حس واقعی از بازی، فیلم و آموزشها امری قابل قبول است. شبیهسازی هر فضا و محیط با بهرهمندی از فناوری رایانهای را میتوان تعریفی ساده، جامع و دقیق برای واقعیت مجازی بیان کرد. جهت پیدا کردن جوابی مناسب برای پرسش نحوه عملکرد واقعیت مجازی چیست؟ در ادامه مقاله همراه صرافی ایرانیکارت باشید.
مشاهده برخی از تصاویر موجب حس متفاوت در درون تمام انسانها شده و به صورت لحظهای علاقه حضور در درون آن نقاشی، عکس یا ویدیو در وی به وجود آمده است. واقعیت مجازی با نوع خاصی از تکنولوژی کامپیوتری توانسته حواس چندگانه انسان مثل: بینایی، شنوایی، لامسه و در موارد خاص بویایی را تحریک و تمام معادلات زندگی فیزیکی را تغییر دهد. حس حضور در درون تصاویر و انجام فعالیتهای خاص سیاحتی، تفریحی و آموزشی شرایط زندگی انسان را در لحظه تغییر داده و طعم متفاوتی از زندگی را برای وی ایجاد نموده است.
تکنولوژی واقعیت مجازی یا vr
تشریح دقیق تمام جزئیات فناوری واقعیت مجازی نیازمند حضور کارشناسان فنی شرکتهای صاحب نام بوده و در بسیاری از موارد از حوصله اشخاص معمولی نیز خارج است. مشاهده تصاویر به شکل 3D یا سه بعدی از اصلیترین مزیتهای واقعیت مجازی بوده و جهت نمایش آن نیازمند نوع خاصی از هدست HMD خواهید بود. هدست واقعیت مجازی مانند عینکی خاص بر روی چشم قرار گرفته و با دریافت لحظهای مسیر حرکتی چشم موجب تغییر زاویه دید در محیط شبیهسازی شده خواهد شد. دقت در جزئیات فضای واقعیت مجازی نیز موجب باورپذیری بیشتر مغز شده و حس حضور در محیط را برای انسان به وجود خواهد آورد.
علاوه بر هدست HMD جهت حرکت و انجام فعالیت خاص در دنیای واقعیت مجازی باید از دیگر تجهیزات حسگر حرکتی دست، پا و سایر اندامها خواهید بود. شرکتهای بزرگ و نام آشنایی چون: گوگل، اِپسون، سامسونگ و حتی شرکت متا نیز در این عرصه ورود کرده و هر یک از آنها نوع خاصی از سختافزار و نرم-افزار واقعیت مجازی را برای کاربران خود منتشر نمودهاند. رقابت در انتشار محصولی با ظرافت بیشتر، راحتی بالا، قابلیت حمل و نقل آسان در کنار رفع نیازهای بیشتر مورد توجه کاربران قرار خواهد گرفت.
ملزومات ورود به دنیای vr
نیازمندیهای حضور در دنیای واقعیت مجازی چیست؟ و میزان هزینه خرید تجهیزات آن به چه مقدار خواهد بود؟ نمایش بصری تصاویر کلیدیترین عنصر کسب لذت از VR بوده و بدون آن خبری از پخش تصاویر سه بعدی نخواهد بود. نمایشگرهای واقعیت مجازی مانند: نوعی عینک بزرگ (مشابه چشم بند خواب) بر روی چشم قرار گرفته و وظیفه پردازش و پخش تصاویر را بر عهده دارد. هدستها در سه دسته: مستقل، متصل و موبایلی برای رفع نیاز کاربران عرضه شده و هزینه خرید آنها از 100 الی 1000 دلار متغیر خواهد بود.
در هدست موبایلی از دستگاه گوشی هوشمند برای پردازش و پخش تصاویر محیط واقعیت مجازی استفاده شده و بهدلیل عدم اتصال به محل دیگر حس راحتی را به استفاده کننده القا خواهد نمود. اما قدرت کم پردازش و نمایش تصاویر موجب دلزدگی کاربر شده و وی را به سمت خرید تجهیزات با پردازشگر قویتر مثل رایانهها و کنسولهای بازی سوق خواهد داد. هدستهای متصل به وسیله انواع کابل و سیم با تجهیزات پردازشی در ارتباط بوده و کیفیت بالاتری از فضای واقعیت مجازی ارائه خواهند کرد. سرعت کم انتقال تحرکات دریافتی از حسگرها، پردازش آن و ارسال تغییرات به هدست نیز موجب رنج خاطر کاربران زیادی شده است.
عینک واقعیت مجازی مستقل بدون نیاز به کابل اتصال و پردازشگر بیرونی بوده و تمام فعالیتهای مورد نیاز واقعیت مجازی را به صورت مجزا برای کاربر مهیا خواهد کرد. حسگرهای حرکتی نیز بخش دیگری از مجموعه تجهیزات مورد نیاز VR بوده و به طور معمول حسگر دستی و نوعی از تردمیل برای جابجایی در محیط مورد استفاده قرار خواهد گرفت. برخی از بازیها و آموزشهای خاص پزشکی و نظامی نیز نیازمند شبیهسازی اختصاصی بوده و برای این کار باید از ملزومات خاص خود بهره ببرند. به طور مثال: تجهیزات فرمان ماشین، هواپیما و حتی انواع اسلحه برای انجام بهتر بازیهای اکشن مورد توجه کاربران در ژانرهای خاص قرار گرفته است.
کاربرد واقعیت مجازی چیست؟
با توجه به علاقه مردم به انجام بازیهای رایانهای مختلف متکی بر کنسول بازی مثل: پلی استیشن، سونی و نینتندو اصلیترین کاربرد عمومی واقعیت مجازی را اجرای بازی دانست. علاوه بر این تماشای فیلم و سریال با حس حضور واقعی در تمام صحنهها نیز حس فوقالعادهای برای کاربران خواهد داشت. اما به راستی چنین فناوری پیشرفتهای در انجام چند تفریح ساده است؟ دیگر کاربردهای واقعیت مجازی چیست؟ بخش آموزش را باید کاربردیترین بخش استفاده از واقعیت مجازی دانست. بسیاری از مراکز آموزشی به ویژه آموزش خلبانی، اتومبیلرانی و حتی مراکز پزشکی در صدر بهرهگیری از این فناوری قرار دارند.
کاهش هزینههای جانی و مالی یادگیری و اجرای صحیح تکنیکهای پرواز با انواع هواپیما، رانندگی حرفهای اتومبیل در مسابقات فرمول یک یا نجات جان انسان در اتاق عمل از تاثیرات شاخص واقعیت مجازی در زندگی انسانها است. از طرفی برخی از بیماران روحی و روانی جهت مقابله با ترس حضور در صحنه خاص نیز امکان شبیهسازی محیطی ویژه را داشته و با توصیه کادر درمانی قابلیت بهبود وضعیت چنین اشخاصی نیز میسر خواهد بود.
حتما بخوانید: متاورس چیست؟
از دنیای متاورس نیز نباید غافل شد! در سالها اخیر جهان متاورس به شکل مجازی ایجاد شده و انسان با حضور در آن امکان زندگی دیجیتالی را خواهد داشت. تماشای دقیق تمام جزئیات زندگی، حس حضور در فروشگاهها و حتی پوشیدن لباسها خریداری شده یا پوشیدن البسه و تماشای آنها در تن خود از مزیتهای واقعیت مجازی در دنیای متاورس است. با توجه به تغییر سبک زندگی انسان در دنیای ماشینی و اتکای آن به انواع فناوری دیجیتال، اهمیت واقعیت مجازی چند برابر شده و به طور حتم تا 10 سال آینده شاهد تکثیر تجهیزات آن در اکثر منازل و ادارات خواهید بود.
تفاوت واقعیت افزوده و واقعیت مجازی چیست؟
واقعیت افزوده یا AR نوعی اضافه کردن اشیاء گرافیکی در دنیای واقعی بوده و بر اساس زاویه دوربین برخی از بخشها در تصاویر به شکل قابل مفهوم تغییر خواهد کرد. ترکیب کردن محیط دنیای فیزیکی با برخی از نشانههای گرافیکی موجب فهم بهتر برخی از مسائل شده و میتوان از آن در ساختمانسازی، اهداف نظامی و حتی محیطهای آموزشی استفاده کرد. تفاوت میان واقعیت افزوده و واقعیت مجازی در بستر اصلی به کار گرفته شده است. واقعیت مجازی با استفاده از تجهیزات پیشرفته محیط نمایشی برای انسان را تغییر داده و کاربر را وارد دنیای دیگری خواهد کرد.
حتما بخوانید: معرفی 5 از بهترین کیف پول های NFT
اما اجرای واقعیت افزوده نیازمند ابزارهای سادهتری مثل: تلفن هوشمند و تبلت بوده و با به کارگیری دوربین و میکروفون آن، تغییرات قابل ملاحظهای جهت درک بهتر موضوعات برای وی ایجاد خواهد کرد. هر کدام از این دو روش کاربرد خاص خود را داشته و بر حسب موضوع مد نظر باید از آن بهره برد. به طور مثال با استفاده از فناوری واقعیت افزوده امکان یادگیری بهتر زبان خارجه برای مخاطبین آن وجود داشته و با گرفتن دوربین به سمت هر کدام از وسایل موجود در اتاق شاهد بیان تلفظ صحیح آن توسط گوشی هوشمند خواهید بود.