بلاکچین

بلاکچین چیست و چه کاربردهایی دارد؟

بلاکچین چیست و چه کاربردهایی دارد؟

شاید به روند رشد سیستم های مالی دنیا، بانکداری ، سرمایه گذاری یا وضعیت رمز ارزها در طی ده سال گذشته توجه کرده باشید اما برای درک بهتر آن خوب است با بلاکچین (blockchain)، فناوری پشت این تغییر ها آشنایی داشته باشید. بلاک چین همان فناوری پشت شبکه ی بیت کوین است. در این مقاله خواهیم گفت که بلاک چین چیست ؟ چرا به یک فناوری محبوب تبدیل شده است. کاربرد بلاکچین در بیشتر جنبه های زندگی ما می تواند خود را نمایان کند اما چیزی که در حال حاضر بیشتر از همه مهم و قابل استفاده شده است، ارزهای دیجیتال و فناوری آنهاست. افراد زیادی در دنیا بر روی ارزهای دیجیتال و بیت کوین سرمایه گذاری کرده اند پس برای آنها بسیار اهمیت دارد که بدانند در اصل بیت کوین چه ارزشی دارد و چگونه می توان به آن اعتماد کرد و برای پاسخ به این سوال دانستن نکات کلیدی بلاکچین اهمیت دارد.

توضیحات کلیدی بخش بلاک چین چیست :

  • بلاکچین نوع خاصی از پایگاه داده (database) است.
  • تفاوت آن با یک پایگاه داده معمولی در نحوه ذخیره اطلاعات است. بلاکچین ها داده ها را در بلوک های مختلفی ذخیره می کنند که سپس این بلوک ها به هم متصل می شوند.
  • با ورود اطلاعات جدید ، آنها وارد یک بلوک جدید می شوند. هنگامی که بلوک با داده ها پر شد ، آن را به بلوک قبلی زنجیر می زند این باعث می شود داده ها به ترتیب زمانی با هم زنجیر شوند.
  • انواع مختلفی از اطلاعات را می توان در زنجیره بلوکی ذخیره کرد اما بیشترین استفاده تاکنون به عنوان پایگاه معاملات بوده است. کاربرد بلاکچین بسیار گستره تر از آنچه فکر می کنیم است.
  • در مورد بیت کوین باید گفت که از بلاکچین به صورت غیرمتمرکز استفاده می کند به طوری که هیچ شخص یا گروه واحدی بر روی آن کنترل ندارد ، بلکه همه کاربران به طور جمعی کنترل یکسانی دارند.
  • بلاک چین های غیرمتمرکز غیرقابل تغییر هستند ، به این معنی است که داده های وارد شده غیرقابل برگشت هستند. برای بیت کوین ، این بدان معناست که معاملات به طور دائمی ثبت می شوند و برای همه قابل مشاهده هستند.

بلاکچین چیست؟

شاید بلاک چین پیچیده به نظر برسد و قطعاً می تواند چنین باشد ، اما مفهوم اصلی آن کاملاً ساده است.اگر بخواهیم به زبان ساده بگوییم بلاکچین چیست؟ بلاکچین نوعی پایگاه داده است. برای اینکه بدانید بلاک چین چیست و بتوانید بلاکچین را درک کنید ، ابتدا باید بدانید که پایگاه داده چیست.

پایگاه داده یا بانک اطلاعاتی مجموعه ای از اطلاعات است که به صورت الکترونیکی روی سیستم رایانه ای ذخیره می شود. اطلاعات یا داده ها در پایگاه داده ها به طور معمول در قالب جدول ساخته می شوند تا امکان جستجو و فیلتر کردن اطلاعات خاص را فراهم کنند. چه تفاوتی بین شخصی که برای ذخیره اطلاعاتش از صفحه اکسل بجای دیتابیس استفاده می کند با کسی که از سیستم بلاکچین استفاده می کند، وجود دارد؟

بیشتر بخوانید: الگوریتم اجماع بلاکچین چیست و چگونه کار می‌کند؟

صفحات گسترده  مانند اکسل و شیت گوگل برای یک فرد یا گروه کوچکی از افراد جهت ذخیره و دسترسی به اطلاعات محدود طراحی شده اند. در مقابل ، یک پایگاه داده به گونه ای طراحی شده است که به طور قابل توجهی اطلاعات بیشتری را در خود جای داده است که  به راحتی توسط هر تعداد کاربر همزمان قابل دسترسی ، فیلتر و دستکاری است.

پایگاه داده های بزرگ با قرار دادن داده ها در سرورهایی که از رایانه های قدرتمند ساخته شده اند ، به این مهم دست می یابند. این سرورها گاهی می توانند با استفاده از صدها یا هزاران کامپیوتر ساخته شوند تا از قدرت محاسباتی و ظرفیت ذخیره سازی لازم برای دسترسی همزمان کاربران به پایگاه داده برای بسیاری از کاربران برخوردار باشند. اگرچه یک صفحه گسترده یا پایگاه داده ممکن است برای هر تعداد از افراد قابل دسترسی باشد ، اما اغلب متعلق به یک تجارت است و توسط شخصی منصوب اداره می شود که کنترل کاملی بر نحوه کار و داده های موجود در آن دارد.

 

برای آشنایی بیشتر با اصطلاحات به کار رفته در این نوشته به صفحه “اصطلاحات ارز دیجیتال ” مراجعه نمایید!

پس تفاوت پایگاه داده با بلاکچین چیست ؟

بنابراین به این سوال می رسیم که پس تفاوت پایگاه داده با بلاک چین چیست ؟

  • ساختار ذخیره سازی

یک تفاوت اساسی بین پایگاه داده معمولی و بلاکچین ، نحوه ساختار داده ها است. یک بلاکچین اطلاعات را بصورت گروهی جمع آوری می کند که به آنها بلوک نیز گفته می شود و مجموعه ای از اطلاعات را در خود جای داده است. بلوک ها ظرفیت ذخیره سازی خاصی دارند و وقتی پر می شوند ، به بلوک پر شده قبلی زنجیر می شوند و زنجیره ای از داده ها را به نام “زنجیره بلوک” تشکیل می دهند. تمام اطلاعات جدیدی که به دنبال آن بلوک تازه اضافه شده به یک بلوک تازه تشکیل شده وارد می شوند که پس از پر شدن نیز به زنجیره اضافه می شوند.

یک پایگاه داده، داده های خود را در جداول ساختار می دهد در حالی که یک زنجیره بلوک ، مانند نام آن ، داده های خود را به صورت قطعه (بلوک) که با هم زنجیر شده اند ، ساختار می دهد. این امر باعث می شود که همه بلاکچین ها پایگاه داده باشند اما همه پایگاه داده ها زنجیره بلوک نیستند. این سیستم همچنین ذاتاً یک جدول زمانی برگشت ناپذیر از داده ها را هنگام پیاده سازی در ماهیت غیرمتمرکز ایجاد می کند. وقتی یک بلوک پر می شود ، بلوک تکمیل شده است و بخشی از این جدول زمانی می شود. هر بلوک در زنجیره زمانی که به زنجیره اضافه می شود یک مهر زمان دقیق به خود اختصاص می دهد.

  • غیرمتمرکز بودن

برای درک بلاکچین ، مشاهده آن در زمینه نحوه ی اجرا توسط بیت کوین بسیار راهگشا است. بیت کوین مانند یک پایگاه داده ، برای ذخیره بلاکچین خود به مجموعه ای از کامپیوتر ها نیاز دارد. برای بیت کوین ، این بلاکچین فقط نوع خاصی از بانک اطلاعاتی است که هر معامله بیت کوین را که انجام داده است ذخیره می کند. در مورد بیت کوین و برخلاف اکثر پایگاه های داده ، این کامپیوتر ها همه زیر یک سقف نیستند و هر کامپیوتر ها یا گروهی از کامپیوتر ها توسط یک فرد یا گروه خاصی از افراد کار می کنند.

تصور کنید که یک شرکت دارای یک سرور متشکل از 10 هزار کامپیوتر با یک پایگاه داده است که تمام اطلاعات حساب مشتری خود را در اختیار دارد. این شرکت دارای یک انبار است که شامل همه این رایانه ها در زیر یک سقف است و کنترل کامل هر یک از این کامپیوتر و کلیه اطلاعات موجود در آنها را در اختیار دارد. به همین ترتیب ، بیت کوین از هزاران کامپیوتر تشکیل شده است ، اما هر کامپیوتر یا گروهی از کامپیوترها که زنجیره بلوک خود را در اختیار دارند ، در یک موقعیت جغرافیایی متفاوت قرار دارند و همه آنها توسط افراد یا گروه های مختلفی از مردم اداره می شوند. به این کامپیوتر هایی که شبکه بیت کوین را آرایش می کنند گره یا nodes گفته می شود.

این مدل از بلاکچین Bitcoin به روشی غیرمتمرکز استفاده می شود. با این حال ، بلاکچین های خصوصی و متمرکز ، جایی که رایانه های شبکه آن متعلق به یک موجود واحد هستند و اداره می شوند هم وجود دارند.

در یک بلاکچین ، هر گره دارای یک رکورد کامل از اطلاعاتی است که از زمان شروع کار در بلاک چین ذخیره شده است. برای بیت کوین ، داده ها، کل تاریخ معاملات بیت کوین است. اگر یک گره در داده های خود خطایی داشته باشد ، می تواند از هزاران گره دیگر به عنوان نقطه مرجع برای اصلاح خود استفاده کند. به این ترتیب ، هیچ گره ای در شبکه نمی تواند اطلاعات نگهداری شده در آن را تغییر دهد. به همین دلیل ، سابقه معاملات در هر بلاک که بلاکچین Bitcoin را تشکیل می دهد برگشت ناپذیر است.

بیشتر بخوانید: الگوریتم اثبات کار در بلاکچین چیست؟

اگر یک کاربر به رکورد معاملات Bitcoin دسترسی پیدا کند ، همه گره های دیگر به یکدیگر ارجاع می دهند و به راحتی گره را با اطلاعات نادرست مشخص می کنند. این سیستم به ایجاد ترتیب دقیق و شفاف رویدادها کمک می کند. برای بیت کوین ، این اطلاعات لیستی از معاملات است ، اما برای یک بلاکچین نیز امکان دارد اطلاعات مختلفی مانند قراردادهای حقوقی ، شناسه های دولتی یا موجودی محصولات شرکت را در اختیار شما قرار دهد.

برای تغییر نحوه کار آن سیستم یا اطلاعات ذخیره شده در آن ، اکثریت توان محاسباتی شبکه غیرمتمرکز باید در مورد تغییرات گفته شده به توافق برسند. این اطمینان می دهد که هر تغییری رخ دهد به نفع اکثریت است.

  • شفافیت

به دلیل ماهیت غیرمتمرکز بودن بلاکچین بیت کوین ، با داشتن یک گره شخصی یا با استفاده از کاوشگران بلاکچین که به هر کسی امکان می دهد معاملات بصورت زنده را ببیند ، می توان بصورت شفاف تمام معاملات را مشاهده کرد هر گره کپی مخصوص خود از زنجیره را دارد که با تأیید و اضافه شدن بلوک های جدید ، به روز می شود. این بدان معنی است که اگر بخواهید ، می توانید بیت کوین را به هر کجا که برسد ردیابی کنید.

به عنوان مثال ، صرافی ها در گذشته هک شده بودند و کسانی که بیت کوین در صرافی داشتند همه چیز را از دست می دادند. اگرچه ممکن است هکر کاملاً ناشناس باشد ، بیت کوین هایی که آنها استخراج کرده اند به راحتی قابل ردیابی هستند. اگر بیت کوین هایی که در برخی از این هک ها به سرقت رفته بودند به جایی منتقل می شدند یا خرج می شدند ، کاملا معلوم بودند.

بلاک چین نام خود را از نحوه سازماندهی سوابق می گیرد: زنجیره ای از بلوک های مرتبط. در اصل ، یک بلوک یک قطعه ای از داده هاست که مواردی از جمله لیستی از معاملات اخیر را در بر می گیرد. بلوک ها و همچنین معاملات، عمومی و قابل مشاهده هستند اما نمی توان آنها را تغییر داد.

خرید و فروش ارزهای دیجیتال از طریق ایرانیکارت

خرید و فروش ارز  دیجیتال

بلاکچین چه کاربردی دارد؟

حال که می دانیم بلاکچین چیست بهتر است با کاربرد آن نیز آشنا شویم. همانطور که اکنون می دانیم ، بلوک Bitcoin blockchain اطلاعات مربوط به معاملات پولی را ذخیره می کند. اما به نظر می رسد که بلاکچین در واقع روشی قابل اعتماد برای ذخیره اطلاعات در مورد انواع دیگر معاملات نیز است.

تا کنون شرکت هایی مانند Walmart ، Pfizer ، AIG ، Siemens ، Unilever و تعدادی دیگر سیستم بلاکچین را استفاده کرده اند. به عنوان مثال ، IBM بلاکچین Food Trust خود را ایجاد کرده است تا فرآیندی را که محصولات غذایی برای رسیدن به مکان های خود طی می کنند ، ردیابی کند.

بیشتر بخوانید: الگوریتم های هشینگ در رمزنگاری

در طی فرآیندی مشخص شد که برخی از مواد غذایی آلوده هستند. استفاده از بلاکچین به برند ها این امکان را می دهد که مسیر تولید یک ماده غذایی را از ابتدای ایجاد و درنهایت تحویل آن ، ردیابی کند. اگر مشخص شود كه یك ماده غذایی آلوده است ، می توان از طریق هر توقف در سیستم به منشا آن پی برد. نه تنها این مساله ، بلکه این شرکت ها هم اکنون می توانند سایر مواردی را که ممکن است با آن در تماس بوده مشاهده کنند و شناسایی مشکل خیلی زودتر انجام شود و به طور بالقوه باعث نجات جان افراد می شود. این یکی از نمونه های بلاکچین در عمل است ، اما اشکال بسیاری از اجرای بلاکچین وجود دارد.

  • بانکداری و امور مالی

شاید هیچ صنعتی بیشتر از بانکداری از ادغام بلاکچین در فعالیت های تجاری خود سود نبرد. موسسات مالی فقط در ساعات کاری ، پنج روز در هفته فعالیت می کنند. این بدان معناست که اگر پنجشنبه در ساعت 6 بعدازظهر چک را واریز کنید ، احتمالاً باید تا صبح شنبه منتظر بمانید تا پول به حساب شما واریز شود. حتی اگر سپرده خود را در ساعات کاری واریز کنید ، با توجه به حجم بالای تراکنش هایی که بانک ها باید تسویه کنند ، بررسی معامله ممکن است یک تا سه روز طول بکشد. از طرف دیگر سیستم بلاکچین هرگز زمان استراحتی ندارد و مدام در حال فعالیت است.

با ادغام بلاکچین در بانک ها ، مصرف کنندگان می توانند معاملات خود را در کمتر از 10 دقیقه ببینند ، در واقع زمانی که برای اضافه کردن بلاک به بلاکچین صرف می شود ، صرف نظر از تعطیلات یا زمان روز یا هفته در هر حالتی امکان پذیر است. با استفاده از بلاکچین ، بانک ها همچنین امکان تبادل وجه بین موسسات را با سرعت و امنیت بیشتری دارند. به عنوان مثال ، در تجارت بورس سهام ، روند تسویه ممکن است سه روز یا حتی بیشتر طول بکشد ، به این معنی که پول و سهام برای آن دوره بلوکه می شوند. با توجه به حجم مبالغ مربوطه ، حتی چند روزی که پول در حال انتقال است می تواند هزینه ها و خطرات قابل توجهی را برای بانک ها به همراه داشته باشد.

  • استفاده به عنوان واحد پول

به زبان ساده ، رمزارز یک شکل دیجیتال از پول است که به عنوان واسطه ی مبادله در یک شبکه توزیع شده از کاربران استفاده می شود. بر خلاف سیستم های بانکی سنتی، این معاملات از طریق یک بستر دیجیتالی عمومی ( بلاکچین ) ردیابی می شوند و به طور مستقیم بین شرکت کنندگان (نظیر به نظیر) و بدون نیاز به واسطه اتفاق می افتد. “Crypto” به تکنیک های رمزنگاری شده برای تأمین امنیت سیستم اقتصادی و اطمینان از ایجاد واحدهای جدید رمزنگاری و اعتبارسنجی معاملات اشاره می کند. اگرچه همه رمزارزها قابل چاپ نیستند اما بسیاری از آنها مانند بیت کوین به فرآیند استخراج متکی هستند. بنابراین ماینیگ تنها راه برای ایجاد واحدهای جدید از این سکه ها است و این از خطرات تورمی که ارزهای سنتی را تهدید می کند، جلوگیری می کند. جایی که دولت می تواند عرضه پول را کنترل کند.

بلاکچین بستر ارزهای رمزنگاری شده مانند بیت کوین را تشکیل می دهد. دلار آمریکا توسط “فدرال رزرو” کنترل می شود. تحت این سیستم مرجع مرکزی ، داده ها و ارز کاربر از نظر فنی در اختیار بانک یا دولت وی است. اگر بانک کاربر هک شود ، اطلاعات خصوصی مشتری در معرض خطر است. اگر بانک مشتری سقوط کند یا آنها در کشوری با دولت ناپایدار زندگی کنند ، ممکن است ارزش پول آنها در معرض خطر باشد. در سال 2008 ، برخی از بانک هایی که پولشان تمام شد ، با استفاده از پول مودیان ، تا حدودی وثیقه دریافت کردند. این نگرانی هایی است که بیت کوین برای اولین بار برای پاسخ به این نیازها ایجاد شده است.

بلاکچین با گسترش فعالیت های خود در شبکه ای از رایانه ها به بیت کوین، اتریوم و سایر ارزهای رمزپایه اجازه می دهد بدون نیاز به مرجع مرکزی فعالیت کنند. این روش نه تنها خطر را کاهش می دهد بلکه بسیاری از هزینه های پردازش و معامله را نیز از بین می برد. همچنین می تواند به کشورهای دارای ارزهای ناپایدار یا زیرساخت های مالی ، چه در داخل و چه در خارج از کشور ، ارز پایدارتر ارائه کند. ارز پایدارتر با کاربردهای بیشتر و شبکه گسترده تری از افراد و موسساتی که می توانند با آنها تجارت کنند.

  • استفاده در امور بهداشت

می دانید که بلاک چین چیست اما جالب است بدانید که ارائه دهندگان خدمات بهداشتی می توانند از بلاکچین برای ذخیره ایمن سوابق پزشکی بیماران خود استفاده کنند. هنگامی که یک پرونده پزشکی تولید و امضا می شود ، می تواند در زنجیره بلوک نوشته شود ، که به بیماران اطمینان می دهد که سابقه قابل تغییر نیست. این سوابق بهداشت شخصی می تواند با استفاده از یک کلید خصوصی در زنجیره بلوک رمزگذاری و ذخیره شود ، به طوری که فقط توسط افراد خاصی قابل دسترسی باشد و در نتیجه از حریم خصوصی آنها اطمینان حاصل می شود.

  • سوابق املاک

می دانید که روند ثبت حقوق مالکیت هم هزینه بر است و هم ناکارآمد. امروز ، یک سند فیزیکی باید به یکی از کارمندان دولت در دفتر ثبت محلی تحویل داده شود ، مبلغ زیادی به عنوان حق جابه جایی پرداخت شود و روند زمان بری را طی کند تا سند به نام شما ثبت شود. در این میان اختلافاتی که در امور دارایی ممکن است وجود داشته باشد و حل کردن این موارد ممکن است روند را با مشکل مواجه کند.

این فرآیند فقط پرهزینه و وقت گیر نیست ، بلکه با خطاهای انسانی نیز همراه است ، جایی که هر عدم دقتی باعث می شود ردیابی مالکیت املاک، کارایی کمتری داشته باشد. بلاکچین این امکان را دارد که دیگر نیازی به اسکن اسناد و ردیابی پرونده های فیزیکی در یک دفتر ثبت محلی ندارد. اگر مالکیت املاک در بلاکچین ذخیره و تأیید شود ، مالکان می توانند اعتماد کنند که سند آنها دقیق و به طور دائمی ثبت شده است و کسی در آن دخل و تصرف ندارد.

بیشتر بخوانید: هش ریت یا نرخ هش به چه معناست؟

درکشورها یا مناطق جنگ زده که زیرساخت های دولتی و مالی کمی دارند و قطعاً “دفتر ثبت” ندارند ، اثبات مالکیت یک ملک تقریباً غیرممکن است. اگر گروهی از مردم در چنین منطقه ای قادر به استفاده از بلاک چین باشند ، می توان جدول زمانی مشخص و واضحی از مالکیت املاک را تعیین کرد.

  • قراردادهای هوشمند

بلاک چین برای قرارداد های هوشمند به کار می رود که بعضا قرارداد هوشمند یک کد رایانه ای است که می تواند در زنجیره بلوک برای تسهیل ، تأیید یا مذاکره در مورد قرارداد تعبیه شود. قراردادهای هوشمند تحت مجموعه ای از شرایط عمل می کنند که کاربران با آن موافقت کنند. در صورت تحقق آن شرایط ،  شرایط توافق نامه به طور خودکار انجام می شود. کاربرد بلاکچین برای بستن قرار داد های هوشمند بسیار مشکل گشا است.

برای مثال ، یک مستاجر بالقوه مایل است با استفاده از یک قرارداد هوشمند یک آپارتمان را اجاره کند. موجر موافقت می کند به محض پرداخت ودیعه و ضمانت توسط مستاجر کلید درب منزل را به مستاجر بدهد. هر دو مستاجر و موجر بخشهای مربوط به معامله خود را به قرارداد هوشمند ارسال می کنند .اگر هر کدام از طرفین به تعهدات خود عمل نکردند، قرارداد هوشمند مبلغ ودیعه را پس می گیرد. این کار باعث می شود هزینه ها و فرآیندهایی که معمولاً با استفاده از دفتر اسناد رسمی، واسطه شخص ثالث یا وکالت مرتبط هستند، از بین بروند.

  • زنجیره های تأمین

همانند مثال IBM Food Trust ، تأمین کنندگان می توانند از بلاکچین برای پیگیری و ردیابی ریشه و اصل برخی از موارد استفاده کنند. این اجازه می دهد تا شرکت ها صحت محصولات خود را همراه با برچسب های رایج مانند ” Organic” ، “Local” و…. تأیید کنند.

  • رأی دادن

همانطور که گفته شد ، بلاکچین می تواند برای تسهیل سیستم رای گیری مدرن استفاده شود. رای گیری با بلاکچین پتانسیل لازم برای از بین بردن تقلب در انتخابات و افزایش میزان مشارکت در رای دهندگان را دارد. استفاده از بلاکچین برای دست زدن به آرا تقریبا غیرممکن است. پروتکل بلاکچین همچنین شفافیت در روند انتخابات را حفظ می کند، از پرسنل مورد نیاز برای انجام انتخابات کاسته می شود و نتایج تقریباً فوری برای مسئولان فراهم می کند. این امر نیاز به بازشماری مجدد یا هر گونه نگرانی واقعی مبنی بر تهدید انتخابات را از بین می برد.

انواع بلاک چین چیست ؟

در مورد کاربرد بلاکچین صحبت کردیم. در این مقاله ، ما در مورد چهار نوع مختلف بلاکچین یا زنجیره بلوک و اهمیت آنها خواهیم آموخت. هنگامی که با تمامی این موارد به صورت کامل آشنا شدیم می توانیم تصمیم بگیریم که استفاده از کدام نوع برای سرمایه گذاری ما مناسب تر خواهد بود.

  • چرا ما به بلاکچین های مختلفی نیاز داریم؟

اساسی ترین نیاز یا کاربرد بلاکچین انجام معاملات یا تبادل اطلاعات از طریق یک شبکه امن است. اما نحوه استفاده افراد از فناوری بلاکچین و دفتر توزیع شده (distributed ledger) در هر موردی متفاوت است. به عنوان مثال ، اگر ما در مورد بیت کوین صحبت کنیم ، نحوه ورود بلاکچین در جریان اصلی را توضیح داده ایم . بیت کوین یک ارز رمزنگاری شده دیجیتال است که از طریق فناوری های بلاکچین و DLT مورد معامله قرار می گیرد. این نوع شبکه بلاکچین یک شبکه عمومی است زیرا افراد از سراسر جهان می توانند به یک گره (node) – در مقاله ی بیت کوین چیست در مورد گره ها گفته ایم- تبدیل شوند ، گره های دیگر را تأیید کرده و بیت کوین معامله کنند.

از طرف دیگر ، بگذارید فرض کنیم بانکی از شبکه بلاکچین خصوصی استفاده می کند. این یک شبکه محدود است که در آن فقط اعضای مجاز بانک می توانند به اطلاعات محرمانه دسترسی پیدا کنند. بنابراین ، هیچ کس از این شبکه بسته نمی تواند به داده های بانکی دسترسی پیدا کند. یک شبکه خصوصی دارای گره های محدود و مجاز است که توسط مدیر شبکه کنترل می شود. اطلاعات منتقل شده از طریق چنین شبکه بلاکچین خصوصی در داخل شبکه باقی می ماند. هر گره جدیدی که می خواهد به یک شبکه خصوصی اضافه شود ، نیاز به اجازه از مدیر شبکه دارد. بانک تصمیم می گیرد مقیاس بلاکچین خصوصی آنها را برای همه شعب یک شهر یا تمام شعب آنها در یک کشور تعیین کند. درست مانند این نمونه ها ، راه های مختلفی برای راه اندازی شبکه بلاکچین بسته به نوع استفاده و نیاز وجود دارد.

  • انواع بلاکچین چیست ؟

در نگاهی اولیه، بلاکچین به دو مورد تقسیم می شود: بلاکچین خصوصی و عمومی. با این حال، انواع مختلفی نیز وجود دارد ، مانند زنجیره بلوک کنسرسیوم و هیبرید. قبل از اینکه به جزئیات انواع مختلف بلاکچین بپردازیم ، ابتدا می خواهیم یاد بگیریم چه شباهت هایی با یکدیگر دارند. هر بلاکچین از مجموعه ای از گره ها تشکیل می شود که بر روی یک سیستم شبکه peer-to-peer (P2P) کار می کنند. هر گره در یک شبکه یک کپی از دفتر مشترک دارد که به موقع به روز می شود. هر گره می تواند تراکنش ها را بررسی کند ، معاملات را شروع یا دریافت کند و بلوک ایجاد کند. شاید هنگامی که می خواستید مقاله ی بلاک چین چیست را بخوانید فکر نمی کردید که تا این حد کاربرد بلاکچین گسترده باشد.

حال بیایید به امکانات چهار نوع بلاکچین نگاهی بیندازیم.

  • بلاک چین عمومی

بلاکچین عمومی یک سیستم دفتر توزیع بدون محدودیت و بدون مجوز است. هرکسی که به اینترنت دسترسی داشته باشد می تواند با ورود به سیستم زنجیره بلوک برای ایجاد گره اجازه داشته باشد و بخشی از شبکه بلاکچین شود. گره یا کاربری که بخشی از زنجیره بلوک عمومی است مجاز است به سوابق فعلی و گذشته دسترسی پیدا کند ، معاملات را تأیید کند یا اثبات کار را برای یک بلوک ورودی انجام دهد و استخراج کند. ابتدایی ترین کاربرد بلاک چین برای استخراج و مبادله ارزهای رمزپایه است. بنابراین ، متداول ترین بلاک چین های عمومی بلاکچین بیت کوین و لایت کوین هستند. بلاک چین های عمومی درصورتی که کاربران دقیقاً قوانین و روش های امنیتی را رعایت کنند ، ایمن هستند. با این حال ، فقط زمانی خطرناک است که شرکت کنندگان پروتکل های امنیتی را دنبال نکنند.

مثال: بیت کوین ، Ethereum ، Litecoin

  • بلاکچین خصوصی

بلاکچین خصوصی بلاکچین محدود کننده یا مجاز فقط در یک شبکه بسته است. زنجیره های بلوکی خصوصی معمولاً در داخل سازمان یا موسساتی مورد استفاده قرار می گیرند که فقط اعضای منتخب در آن شبکه بلاکچین شرکت کنند. سطح امنیت ، مجوزها ، تسلط و دسترسی در اختیار سازمان کنترل کننده است. بنابراین ، بلاکچین های خصوصی به عنوان زنجیره بلوکی به بلاکچین عمومی شباهت دارند اما دارای شبکه محدود تری هستند. شبکه های خصوصی بلاکچین برای رای گیری ، مدیریت زنجیره تامین ، هویت دیجیتال ، مالکیت دارایی و غیره استفاده می شوند.

  • زنجیره بلوک کنسرسیوم

زنجیره بلوک کنسرسیوم نوعی بلاکچین نیمه غیرمتمرکز است که بیش از یک سازمان شبکه زنجیره بلوکی را مدیریت می کند. این برخلاف آن چیزی است که ما در یک بلاکچین خصوصی دیدیم که فقط توسط یک سازمان مدیریت می شود. بیش از یک سازمان می تواند به عنوان یک گره در این نوع زنجیره بلوک عمل کرده و اطلاعات را تبادل کند یا استخراج کند. بلاک چین های کنسرسیوم معمولاً توسط بانک ها ، سازمان های دولتی و غیره استفاده می شوند.

نمونه هایی از زنجیره بلوک کنسرسیوم عبارتند از: بنیاد وب انرژی ، R3 و غیره

  • بلاکچین ترکیبی

بلاک چین ترکیبی در اصل ترکیبی از بلاکچین خصوصی و عمومی است. این بلاک چین از ویژگی های هر دو نوع بلاکچین استفاده می کند که یکی می تواند دارای یک سیستم مبتنی بر مجوز خصوصی و همچنین یک سیستم بدون مجوز عمومی باشد. با چنین شبکه ترکیبی ، کاربران می توانند کنترل کنند که چه کسی به چه اطلاعاتی در بلاکچین ذخیره شده دسترسی پیدا می کند. فقط بخش خاصی از داده ها یا سوابق موجود در زنجیره بلوک مجاز است که به صورت عمومی محرمانه باقی مانده در شبکه خصوصی باشد. سیستم ترکیبی بلاکچین انعطاف پذیر است به طوری که کاربران می توانند به راحتی با چندین بلاکچین عمومی به زنجیره بلوکی خصوصی بپیوندند. معامله در یک شبکه خصوصی از زنجیره بلوک ترکیبی معمولاً در آن شبکه تأیید می شود. اما کاربران همچنین می توانند آن را در بلاکچین عمومی منتشر کنند تا تأیید شود. بلاک چین های عمومی هش را افزایش می دهند و گره های بیشتری را برای تأیید درگیر می کنند. این امر امنیت و شفافیت شبکه بلاکچین را افزایش می دهد.

مثال زنجیره بلوکی ترکیبی Dragonchain است.

ویژگی های بلاکچین خصوصی و عمومی

بلاکچین خصوصی

بلاکچین های خصوصی شبکه محدودی از گره های مجاز هستند. هیچ کس خارج از شبکه خصوصی نمی تواند به اطلاعات رد و بدل شده بین دو گره دسترسی پیدا کند. بلاکچین خصوصی تکنولوژی چشمگیری است اما موافقان و مخالفان خاص خود را دارد.

  • مزایای بلاکچین خصوصی

سرعت : معاملات خصوصی بلاکچین در مقایسه با بلاکچین های عمومی با سرعت بیشتری انجام می شود. این بدان معناست که نرخ تراکنش در ثانیه (TPS) در مورد بلاکچین خصوصی بیشتر است. در اصل به این دلیل است که تعداد گره های محدودی در یک شبکه خصوصی در مقابل یک شبکه عمومی وجود دارد. این روند اجماع یا تأیید معامله توسط همه گره های یک شبکه را محکم می کند. همچنین ، سرعت افزودن تراکنش های جدید در یک بلوک سریع است. بلاک چین های خصوصی می توانند معاملات را با نرخ حداکثر هزاران یا صد هزار TPS در یک بار تسهیل کنند.

مقیاس پذیری : بلاک چین های خصوصی بسیار مقیاس پذیر هستند. یعنی شما می توانید متناسب با نیاز خود اندازه بلاک چین خصوصی خود را انتخاب کنید. به عنوان مثال ، اگر سازمانی وجود داشته باشد که فقط به 20 گره نیاز به زنجیره بلوکی داشته باشد ، آنها می توانند به راحتی یکی از آنها را مستقر کنند. سپس پس از گسترش ، در صورت نیاز به افزودن گره های بیشتر ، به راحتی می توانند این کار را انجام دهند. این بلاکچین های خصوصی را بسیار مقیاس پذیر می کند زیرا به سازمان امکان انعطاف پذیری برای افزایش یا کاهش اندازه شبکه خود را می دهد.

  • معایب بلاکچین خصوصی

نیاز به اعتماد سازی دارد : تا آنجا که به زنجیره بلوکی عمومی مربوط می شود ، این کتاب مانند یک کتاب باز یا به قول ما یک دفتر حساب باز است. این امر امنیت و قانونی بودن هر کاربر را تضمین می کند. در حالی که ، در یک شبکه خصوصی ، شرکت کنندگان محدودی در یک شبکه محدود حضور دارند. به خصوص در داخل سازمانی که همکاران یکدیگر را می شناسند. آنها برای انتقال اطلاعات محرمانه درون یک شبکه باید اعتماد سازی کنند.

امنیت پایین : از آنجا که یک شبکه خصوصی بلاکچین تعداد کمتری گره یا شرکت کننده دارد ، خطر نقض امنیت بیشتر است. اگر هرکدام از گره ها به سیستم مدیریت مرکزی دسترسی پیدا کنند ، می توانند به همه گره های شبکه دسترسی پیدا کنند. این باعث می شود که یک گره بتواند کل بلاکچین خصوصی را هک کرده و از اطلاعات استفاده کند.

مرکزی سازی : بلاک چین های خصوصی محدود شده اند ، زیرا برای عملکرد صحیح به یک سیستم مدیریت هویت و دسترسی (IAM) مرکزی نیاز دارند. این سیستم از کلیه حقوق نظارت و اداری برخوردار است. این مجوزها را برای اضافه کردن گره جدید در شبکه یا تصمیم گیری درباره میزان دسترسی آنها به اطلاعات ذخیره شده در زنجیره بلوک به شما می دهد. کل این سیستم با ایده تمرکززدایی که یکی از ارکان فناوری بلاکچین است مغایرت دارد.

بلاکچین عمومی

پس از بحث در مورد نکات مثبت و منفی یک بلاکچین خصوصی ، به سراغ بلاکچین عمومی می رویم. برخلاف بلاکچین خصوصی ، بلاکچین عمومی یک سیستم دفترچه باز بدون محدودیت است و می تواند به تعدادی گره از سراسر جهان داشته باشد. داده های ثبت شده در زنجیره بلوک در یک شبکه عمومی توسط هر گره به همان اندازه قابل دسترسی است.

  • مزایای بلاکچین عمومی

قابل اعتماد : بر خلاف بلاکچین خصوصی ، دو گره یا شرکت کننده نیازی به نگرانی در مورد صحت دیگری ندارند. به عبارت دیگر ، آنها نیازی به شناختن یا اعتماد به سایر گره ها ندارند زیرا فرآیند اثبات کار اطمینان می دهد که هیچ تقلبی در معاملات وجود ندارد. بنابراین ، بدون احساس نیاز به اعتماد به گره های فردی ، کورکورانه می توان به بلاک چین های عمومی اعتماد کرد.

امن : به همان تعداد شرکت کننده یا گره در یک شبکه عمومی وجود دارد که آن را به یک شبکه امن تبدیل می کند. هرچه شبکه بزرگتر باشد ، توزیع سوابق بیشتر و هک کردن کل شبکه برای هکرها دشوارتر است. علاوه بر این ، هر گره تأیید معاملات و اثبات کار را انجام می دهد که باعث می شود هر معامله قانونی مسدود شود. با توجه به این روش ها و روش های رمزنگاری رمزنگاری متفکرانه ، بلاکچین عمومی بسیار ایمن تر از خصوصی است.

سیستم باز و شفاف : بلاک چین عمومی باز است و داده ها برای همه گره های شرکت کننده شفاف هستند. یک نسخه از سوابق بلاکچین یا دفتر دیجیتال در هر گره مجاز در دسترس است. این باعث می شود کل سیستم بلاکچین کاملاً باز و شفاف باشد. هیچ کس یک معامله جعلی را نشان نمی دهد یا یک معامله موجود را پنهان نمی کند زیرا هر گره در هر زمان مشخص یک نسخه به روز شده از پایگاه داده دارد.

  • معایب بلاکچین خصوصی

TPS پایین : نرخ معاملات در ثانیه در بلاکچین عمومی بسیار پایین است. این به این دلیل است که این یک شبکه بزرگ با تعداد زیادی گره است و برای هر گره بررسی یک معامله و انجام اثبات کار وقت گیر است. به همین دلیل بلاک چین های عمومی مانند بیت کوین می توانند تنها 7 تراکنش در ثانیه را پردازش کنند یا شبکه Ethereum دارای نرخ 15 TPS است. از طرف دیگر ، یک شبکه خصوصی مانند Visa دارای نرخ 24000 TPS است که نشان دهنده تفاوت زیادی در سرعت پردازش و اجرای معامله است.

مسائل مقیاس پذیری : همانطور که در نکته بالا مشاهده کردیم در بلاکچین های عمومی سرعت نرخ پردازش و تکمیل معاملات کمتر است. این مسئله باعث مقیاس پذیری نیز می شود. زیرا هرچه بیشتر سعی کنیم اندازه شبکه را افزایش دهیم ، سرعت آن کندتر خواهد شد. با این حال ، راه حل هایی مانند Bitcoin’s Lightning Network در غلبه بر این مشکل کمک می کند. با افزایش اندازه شبکه ، نرخ معامله را حفظ می کند. برای اطلاعات بیشتر در این خصوص، مقاله مقیاس پدیری در بلاکچین چیست را مطالعه کنید.

مصرف زیاد انرژی:  روند اثبات کار(proof-of-work) بسیار انرژی زا است زیرا برای اجرای یک الگوریتم خاص به سیستم های تخصصی (اجزای سخت افزاری) نیاز دارد. این مسئله از نظر زیست محیطی و اقتصادی از اهمیت برخوردار است. دستگاه برای “اثبات کار” هزینه بر است و به اندازه کشور ایرلند انرژی مصرف می کند! این فناوری قطعاً باید به سازوکارهای اجماع کارآمد انرژی برسد.

بلاکچین خصوصی یا عمومی ، کدام یک بهتر است؟

خوب ، ما قبل از صدور حکم نهایی ، دو نوع اصلی بلاکچین یعنی بلاکچین خصوصی و عمومی را کاملاً بررسی کرده ایم. هر دو آنها تمایزهای خاصی از یکدیگر دارند. با این حال ، تفاوت های اصلی در زمینه امنیت ، مقیاس پذیری و شفافیت نهفته است. از یک سو ، جایی که ممکن است یک شبکه خصوصی چندان قابل اعتماد به نظر نرسد ، می توانید به طور کامل به سیستم عمومی اجماع (اثبات کار) آن اعتماد کنید.

بیشتر بخوانید: بلاکچین خصوصی یا مجوزمحور چیست ؟

بنابراین ، به طور خلاصه ، هر مورد یا موردی از استفاده موفقیت آمیز از بلاکچین که تا به امروز مشاهده کرده ایم ، مربوط به بلاک چین عمومی است. بلاکچین عمومی امنیت را تضمین می کند زیرا هک کل شبکه تقریباً غیرممکن است. علاوه بر این ، شفافیت داده ها را ارائه می دهد زیرا هر گره به رکورد ذخیره شده در بلاکچین دسترسی برابر دارد. یکی از نمونه های بسیار موفق بلاکچین عمومی ، سیستم بیت کوین است.

در پایان ، می خواهیم شما خود تصمیم بگیرید که کدام یک از بلاکچین ها هدف شما را بهتر تأمین می کنند. اگر شما عضوی از یک شبکه بلاک چین عمومی هستید ، تنها کاری که باید انجام دهید این است که دانش کاملی در مورد نحوه کار بلاکچین عمومی برای انجام حرکتهای هوشمند در آینده داشته باشید.

مزایا و معایب بلاک چین چیست؟

با وجود پیچیدگی های موجود ، توانایی بلاکچین به عنوان شکلی غیرمتمرکز برای ثبت سوابق تقریباً بدون محدودیت است. از حریم خصوصی بیشتر کاربر و افزایش امنیت گرفته تا هزینه پردازش پایین و خطاهای کمتر ، فناوری بلاکچین ممکن است برنامه هایی فراتر از آنچه در مقاله های کاربردهای بلاکچین در موردش صحبت کردیم، داشته باشد اما همچنان معایبی نیز خواهد داشت. که در ادامه هر دو مورد را بررسی می کنیم.

مزایا ی بلاکچین

  • با از بین بردن دخالت انسان ، سیستم بدون خطا عمل می کند.
  • هزینه ها با حذف تأیید شخص ثالث کاهش  می یابد.
  • تمرکززدایی دستکاری در آن را دشوارتر می کند.
  • معاملات امن ، خصوصی و کارآمد هستند.
  • فناوری شفاف
  • یک گزینه بانکی و روشی برای اطمینان از اطلاعات شخصی برای شهروندان کشورهایی که دارای دولت های بی ثبات یا توسعه نیافته هستند فراهم می کند.

معایب بلاکچین

  • هزینه ی قابل توجه استخراج بیت کوین
  • تعداد معاملات کمتر به ازای هر ثانیه
  • سابقه ی استفاده در فعالیت های غیر قانونی
  • نقاط فروش بلاکچین برای مشاغل حاضر در بازار در اینجا با جزئیات بیشتر آورده شده است.

مزایای بلاکچین چیست ؟

  • دقت در زنجیره

معاملات در شبکه بلاکچین توسط شبکه ای از هزاران رایانه تأیید می شود. این تقریباً تمام دخالت های انسان در روند تأیید را از بین می برد ، در نتیجه خطاهای انسانی کمتر و ثبت اطلاعات دقیق انجام می شود. حتی اگر یک رایانه در شبکه یک اشتباه محاسباتی مرتکب شود ، خطا فقط در یک نسخه از بلاکچین رخ می دهد. برای اینکه این خطا به بقیه بلاکچین ها سرایت کند ، باید حداقل توسط 51٪ از رایانه های شبکه انجام شود . این مساله برای شبکه ای مانند بیت کوین غیر ممکن است.

  • کاهش هزینه ها

به طور معمول در سراسر دنیا مشتریان برای تایید یک تراکنش به بانک هزینه پرداخت می کنند. یا به عنوان مثال برای ازدواج از دفتر اسناد رسمی استفاده می کنند. سیستم بلاکچین نه تنها نیاز به تایید شخص ثالث را از بین می برد بلکه باعث کاهش هزینه ها نیز می شود.

به عنوان مثال صاحبان مشاغل هر زمان که پرداخت هایی را با استفاده از کارت های اعتباری قبول می کنند ، هزینه کمی را متحمل می شوند ، زیرا بانک ها و شرکت های پردازش پرداخت مجبورند این معاملات را پردازش کنند. از طرف دیگر بیت کوین اقتدار مرکزی ندارد و هزینه های معاملاتی محدودی دارد.

  • تمرکز زدایی

سیستم بلاکچین هیچکدام از اطلاعات را در یک هسته ی مرکزی نگه نمی دارد. در عوض این سیستم در همه ی کامپیوترها کپی می شود و بین شبکه های مختلف پخش است.

هر زمان که بلاک جدیدی به زنجیره بلوک اضافه شود ، هر رایانه ای در شبکه زنجیره بلوک خود را به روز می کند تا تغییر را منعکس کند. با گسترش این اطلاعات در سراسر شبکه ، به جای ذخیره سازی آنها در یک پایگاه داده مرکزی ، دستکاری در بلاکچین دشوارتر می شود. اگر نسخه ای از بلاکچین به دست یک هکر بیفتد ، به جای کل شبکه فقط یک نسخه از اطلاعات ، به خطر می افتد.

  • معاملات کارآمد

انجام معاملات انجام شده از طریق یک مرجع مرکزی ممکن است چند روز طول بکشد. به عنوان مثال اگر سعی کنید یک چک را عصر پنجشنبه واریز کنید ، ممکن است تا صبح شنبه وجهی در حساب خود مشاهده نکنید. در حالی که موسسات مالی در ساعات کاری ، پنج روز در هفته فعالیت می کنند ، بلاکچین 24 ساعته ، هفت روز هفته و 365 روز در سال کار می کند. معاملات را می توان در کمتر از ده دقیقه انجام داد و تنها پس از چند ساعت جایگاه مطمئنی در شبکه خواهد داشت. این امر به ویژه برای معاملات مرزی که معمولاً به دلیل مسائل مربوط به منطقه زمانی و این که همه طرفها باید پردازش پرداخت را تأیید کنند ، بسیار بیشتر طول می کشد.

  • معاملات خصوصی

بسیاری از شبکه های بلاکچین به عنوان پایگاه های داده عمومی فعالیت می کنند ، به این معنی که هر کسی با اتصال به اینترنت می تواند لیستی از تاریخچه معاملات شبکه را مشاهده کند. اگرچه کاربران می توانند به جزئیات مربوط به معاملات دسترسی پیدا کنند ، اما نمی توانند به اطلاعات شناسایی در مورد کاربرانی که این معاملات را انجام می دهند دسترسی داشته باشند. باور غلطی وجود دارد که شبکه های بلاکچین مانند بیت کوین ناشناس هستند ، در حالی که آنها فقط محرمانه هستند.

یعنی وقتی کاربر معاملات عمومی انجام می دهد ، کد منحصر به فرد وی به نام کلید عمومی ، به جای اطلاعات شخصی وی ، در بلاکچین ثبت می شود. اگر شخصی از طریق مبادله ای که نیاز به شناسایی دارد ، اقدام به خرید بیت کوین کرده باشد ، هویت شخص هنوز با آدرس بلاکچین وی مرتبط است ، اما یک معامله ، حتی اگر به نام شخص گره خورده باشد ، هیچ گونه اطلاعات شخصی را نشان نمی دهد.

  • معاملات امن

پس از ثبت یک معامله ، صحت آن باید توسط شبکه بلاکچین تأیید شود. هزاران کامپیوتر در بلاکچین برای تأیید صحت جزئیات خرید عجله دارند. بعد از اینکه رایانه تراکنش را تأیید کرد ، به بلوک بلاکچین اضافه می شود. هر بلوک در بلاکچین حاوی هش منحصر به فرد خود به همراه هش منحصر به فرد بلوک قبل از آن است. وقتی اطلاعات موجود در یک بلاک به هر طریقی ویرایش می شود ، کد هش آن بلوک تغییر می کند – اما کد هش در بلوک پس از آن تغییر نمی کند. این اختلاف باعث می شود بدون اطلاع قبلی اطلاعات مربوط به بلاکچین تغییر نکند.

  • شفافیت

بیشتر زنجیره های بلوکی کاملاً نرم افزاری open-source هستند. این بدان معنی است که همه می توانند کد آن را مشاهده کنند. این قابلیت به حسابرسان این امکان می دهد ارزهای رمزنگاری شده مانند بیت کوین را برای امنیت مرور کنند. این همچنین بدان معنی است که هیچ مرجع واقعی در مورد کنترل کد Bitcoin یا نحوه ویرایش آن وجود ندارد. به همین دلیل ، هرکسی می تواند تغییر یا به روزرسانی در سیستم را پیشنهاد دهد. اگر اکثریت کاربران شبکه موافق باشند که نسخه جدید کد همراه با نسخه مناسب و ارزشمند است ، می توان بیت کوین را به روز کرد.

  • تبدیل سیستم های غیر بانکی به بانکداری

شاید یکی از مهم ترین جنبه های بلاکچین و بیت کوین توانایی استفاده از هر کسی ، صرف نظر از قومیت ، جنسیت یا زمینه فرهنگی باشد. طبق بانک جهانی ، تقریباً 2 میلیارد بزرگسال وجود دارد که حساب بانکی یا وسیله ای برای ذخیره پول یا ثروت خود ندارند. تقریباً همه این افراد در کشورهای در حال توسعه زندگی می کنند. کشورهایی که اقتصاد آنها در مراحل ابتدایی است و کاملاً به پول نقد وابسته هستند.

این افراد معمولا درآمد زیادی ندارند بنابراین ترجیح می دهند که پول نقد بپردازند. و نکته ی خیلی جالب این است که آنها باید پول خود را در مکان هایی در خانه یا جایی که از نظرشان امنیت بیشتری دارد پنهان کنند و به گونه ای آن پول را از خطر دزدی های احتمالی به دور نگاه  دارد.

کلیدهای کیف پول بیت کوین را می توان روی یک تکه کاغذ ، یک تلفن همراه ارزان قیمت ذخیره کرد و یا حتی در صورت لزوم آنها را به خاطر سپرد. برای اکثر افراد ، به احتمال زیاد این گزینه ها از اینکه یک انبوه پول نقد زیر یک تشک پنهان شود، راحت تر است.

سیستم بلاک چین های آینده همچنین به دنبال راه حل هایی هستند که نه تنها یک واحد حساب برای ذخیره ثروت بلکه مکانی برای ذخیره سوابق پزشکی ، حقوق مالکیت و انواع دیگر قراردادهای حقوقی نیز باشد.

معایب سیستم بلاکچین

همانطور که پیشرفت های زیادی در فناوری بلاکچین مشاهده می شود اما همچنان چالش هایی برای پذیرش آن وجود دارد. مشکلات سیاسی و قانونی یکی از مشکلاتی است که در سر راه بلاکچین قرار دارد. در ادامه به برخی از چالش هایی که سر راه اقبال عمومی بلاکچین است را بررسی می کنیم.

  • هزینه های تلکنولوژی

هرچند بلاکچین باعث صرفه جویی در هزینه های معاملات می شود اما تکنولوژی چندان رایگانی نیست. به عنوان مثال سیستم ” proof of work ” که بیت کوین برای تأیید معاملات استفاده می کند ، مقادیر زیادی انرژی برای محاسباتش مصرف می کند.

در دنیای واقعی ، قدرت میلیون ها رایانه موجود در شبکه بیت کوین نزدیک به میزان برقی است که دانمارک سالانه مصرف می کند. اگر در نظر بگیریم که هزینه ی برق در هر کیلو وات 0.03 و 0.05  دلار باشد در این صورت استخراج هر بیت کوین بین 5000 تا 7000 دلار هزینه در بر دارد.

با وجود هزینه های استخراج بیت کوین ، کاربران برای تأیید معاملات در بلاکچین همچنان هزینه های برق خود را بالا می برند. این به این دلیل است که وقتی ماینرها بلاک زنجیره بیت کوین را اضافه می کنند ، پاداش کافی بیت کوین را می گیرند تا وقت و انرژی خودرا صرف کنند و این ارزشش را دارد. با این وجود ، وقتی صحبت از بلاک چین هایی می شود که از ارز رمزپایه استفاده نمی کنند ، برای تأیید معاملات باید به ماینرها هزینه پرداخت کنید یا در غیر این صورت به آنها انگیزه بدهید.

  • فعالیت غیرقانونی

در حالی که رازداری در شبکه بلاکچین از کاربران در برابر هک محافظت کرده و حریم خصوصی را حفظ می کند ، همچنین امکان تجارت و فعالیت غیرقانونی در شبکه بلاکچین را نیز فراهم می سازد. مثال ذکر شده از بلاکچین که برای معاملات غیرقانونی استفاده می شود ، احتمالاً جاده ابریشم (Silk Road) ، یک بازار آنلاین دارویی “dark web” است که از فوریه 2011 تا اکتبر 2013 که توسط FBI تعطیل شد ، فعالیت می کرد.

این وب سایت به کاربران این امکان را می دهد تا بدون ردیابی با استفاده از مرورگر Tor ، وب سایت را جستجو کرده و خریدهای غیرقانونی از بیت کوین یا سایر ارزهای رمزپایه انجام دهند. مقررات فعلی ایالات متحده ارائه دهندگان خدمات مالی را ملزم می کنند هنگام باز کردن حساب ، اطلاعات مربوط به مشتریان خود را به دست آورند ، هویت هر مشتری را تأیید کرده و اطمینان یابند که مشتریان در هیچ لیست از سازمان های تروریستی شناخته شده یا مشکوک ظاهر نمی شوند. این سیستم را می توان هم به عنوان یک طرفدار و هم یک مخالف دید. سیستم این امکان را برای هرکسی فراهم می کند که به حساب های مالی دسترسی داشته باشد اما همچنین به مجرمان اجازه می دهد تا راحت تر معامله کنند. بسیاری استدلال کرده اند که استفاده خوب از رمزنگاری ، مانند بانکداری در جهان بدون بانک ، بیشتر از کاربردهای بد ارز رمزنگاری شده است ، به ویژه هنگامی که بیشتر فعالیت های غیرقانونی هنوز از طریق پول نقد غیرقابل ردیابی انجام می شود.

  • مقررات

بسیاری از افراد در فضای رمزنگاری نگرانی های خود را درباره مقررات دولت درباره ارزهای رمزپایه اعلام کرده اند. در حالی که پایان دادن به چیزی مانند بیت کوین با رشد شبکه غیرمتمرکز آن بسیار دشوار و تقریباً غیرممکن است ، دولتها فقط می توانند داشتن ارزهای رمزپایه یا مشارکت در شبکه های آنها را غیرقانونی اعلام کنند.

با گذشت زمان این نگرانی کوچکتر شد زیرا شرکتهای بزرگی مانند PayPal اجازه مالکیت و استفاده از ارزهای رمزپایه را در سیستم عامل خود دادند.

گفته می شود که بلاکچین امن ترین سیستم معاملاتی در جهان است ، بلاکچین با تغییر دادن تفکر ما در مورد صنعت مالی ، موج جدیدی از تکنولوژی را ایجاد کرده است. با این حال انتقادات اخیر حاکی از آن است که ایمنی این سیستم آنچنان که باور داشتیم بالا نیست.

در ادامه ، در مورد آنچه که در وهله اول باعث امنیت فناوری بلاکچین است ، جایی که نقاط ضعف آن است و آنچه که باید هنگام استفاده از فناوری بلاکچین مورد توجه قرار دهید ، بیشتر بحث خواهیم کرد.

آیا بلاکچین امن است؟

فناوری بلاکچین موارد امنیتی و اعتماد کاربر را از چندین طریق پاسخ می دهد. اول ، بلوک های جدید همیشه به صورت خطی و زمانی ذخیره می شوند. یعنی همیشه به “انتهای” بلاکچین اضافه می شوند. اگر نگاهی به بلاکچین بیت کوین بیندازید ، می بینید که هر بلوک موقعیتی روی زنجیره دارد که “ارتفاع” نامیده می شود. از نوامبر 2020 ، ارتفاع بلوک تاکنون به 656197 بلوک رسیده است.

پس از اضافه شدن بلوک به انتهای زنجیره بلوک ، بازگشت و تغییر در محتوای بلوک بسیار دشوار است مگر اینکه اکثریت برای انجام این کار به توافق برسند. به این دلیل که هر بلوک حاوی هش مخصوص به خود است ، همراه با هش بلوک قبل از آن و همچنین مهر تایمی که قبلاً ذکر شد. کدهای هش توسط یک تابع ریاضی ایجاد می شود که اطلاعات دیجیتالی را به رشته ای از اعداد و حروف تبدیل می کند. اگر آن اطلاعات به هر روشی ویرایش شود ، کد هش نیز تغییر می کند.

این خود دلیل مهم آن برای امنیت است. بگذارید بگوییم زمانی که یک هکر می خواهد بلاکچین را تغییر دهد و بیت کوین را از بقیه سرقت کند. اگر آنها بخواهند تک نسخه خود را تغییر دهند ، دیگر با نسخه دیگران مطابقت نخواهد داشت. وقتی همه افراد نسخه های خود را در برابر یکدیگر ارجاع می دهند ، می دیدند که این یک نسخه برجسته است و نسخه هکر از این زنجیره به عنوان نسخه ی نامشروع کنار گذاشته می شود.

موفقیت در چنین هکی مستلزم این است که هکر به طور همزمان 51 درصد از نسخه های بلاکچین را کنترل و تغییر دهد تا نسخه جدید آنها به نسخه اکثریت و در نتیجه زنجیره مورد توافق تبدیل شود. چنین حمله ای به مقدار زیادی پول و منابع زیرا آنها برای از سرگیری تمام بلوک ها نیاز دارند ، اکنون آنها مهر تایم و کدهای هش متفاوتی دارند.

با توجه به اندازه شبکه Bitcoin و سرعت رشد آن ، احتمالاً هزینه ای برای هک کردن و رقم زدن چنین شاهکاری ممکن نیست. این امر نه تنها بسیار گران تمام می شود ، بلکه احتمالاً بی نتیجه نیز خواهد بود. انجام چنین کاری از این جهت امکان پذیر نیست که اعضای شبکه شاهد چنین تغییرات شدیدی در بلاکچین هستند. اعضای شبکه پس از مشاهده این تغییرات نسخه جدیدی از زنجیره را که تحت تأثیر این تغییرات قرار نگرفته است را منتقل می کنند.

این امر باعث می شود که نسخه مورد حمله بیت کوین از ارزش بالایی برخوردار نباشد و در نهایت حمله بی هدف شود زیرا هکر کنترل دارایی بی ارزشی را در اختیار دارد. اگر هکر  قصد داشت به فورک جدید بیت کوین حمله کند ، همین اتفاق می افتد. در اصل سیستم اینگونه طراحی شده است تا مشارکت در شبکه از نظر اقتصادی بسیار بیشتر از حمله به آن باشد. به طور کلی امنیت در بلاکچین عمومی زیاد است اما برای بالا بردن امنیت بلاکچین خصوصی راهکار های بسیاری وجود دارند که در ادامه به آنها می پردازیم:

برای امنیت بیشتر بلاکچین خصوصی چه کاری می توانید انجام دهید؟

هر چقدر هم که یک سیستم ایمن طراحی شده باشد ، باز هم ممکن است نقایص ذاتی داشته باشد. ترفندهایی برای بهبود امنیت و به حداقل رساندن این خطرات وجود دارد که می تواند به ایمن کردن آن ،به طوری که تقریباً این ضعف ها ناچیز شود، کمک کند.

در اینجا چند گام برای ایمن تر کردن وجود دارد که می توانید هنگام ایجاد بلاکچین شخصی یا به کارگیری سیستم شناخته شده فعلی در تجارت خود از آن بهره بگیرید.

امنیت از آغاز حرکت : اطمینان حاصل کنید که امنیت را اولویت خود قرار می دهید. مهم نیست که سیستم شما چقدر تأثیرگذار است. این به این معنی است که امنیت و محافظت از داده ها را در اولویت قرار دهید ،  داده ها را رمزگذاری کنید ، از پیشنهادات سودآور فروش داده ها پرهیز کنید و متخصصان برجسته امنیتی را استخدام کنید تا زنجیره شما را در مسیر درست قرار دهند.

از متخصصان استفاده کنید : بلاکچین یک فناوری تخصصی است ، بنابراین در دراز مدت نتیجه می دهد پس برای اطمینان ازینکه سیستمی که استفاده می کنید به درستی تنظیم شده است از مشاورین بلاکچین کمک بگیرید. مشاوران بلاکچین می توانند در مورد اقدامات لازم برای اجرای موفقیت آمیز فناوری بلاکچین و زمینه های امنیتی که می توانند بیشترین تأثیر را روی شما داشته باشند ، به شما مشاوره دهند.

چرا فناوری بلاکچین در آینده محبوب خواهد شد؟

از علاقه مندان به ارزهای دیجیتال گرفته تا کسانی که ذهن تجاری خوبی دارند ، می توانند از بلاکچین استفاده کنند و در اصل بلاکچین یک راه حل، برای بسیاری از مشکلات این روزها است. نگرانی هایی ممکن است در مورد امنیت یا انتقال هوشمند داده ها وجود باشد. بلاکچین تضمین می کند که راهکار هایی در این مورد ارائه دهد. اکنون مساله ی امنیت سرور ها در سیستم کلاسیک بسیار مورد توجه قرار گرفته است. فناوری بلاکچین در آینده ممکن است بخواهد امنیت هر سیستم را بیش از پیش حفظ کند. همچنین ، خطر هک شدن و دستکاری اطلاعات را کاهش دهد، پس بلاکچین می تواند راهگشا باشد.

در ادامه برخی از کاربرد هایی که آینده ی بلاکچین را برایمان روشن تر می کند را بیان می کنیم.

قراردادهای هوشمند

قرارداد هوشمند نوعی قرارداد دیجیتالی است که  قابل برنامه ریزی هستند. بنابراین ، جزئیات قرارداد در هر بلوک بلاکچین ذخیره می شود. این ویژگی برای پیگیری دارایی ها برای طولانی مدت مفید است. همچنین ، روابط با مصرف کنندگان به قراردادهای هوشمند بستگی دارد.

  • وب سرورها

در یک وب سرور ، امنیت داده بسیار مهم است. به طور معمول ، یک وب سرور دارای دو قسمت است. API و داده هر بلوک در اینجا به عنوان یک گره عمل می کند و به چرخه (درخواست-پاسخ) می پیوندد.

  • بانکی

به طور معمول چند ساعت طول می کشد تا یک چک را به بانک ببرید و آن را نقد کنید. در حالی که اگر از فناوری بلاکچین استفاده کنید ، فقط در مدت ده دقیقه انجام می شود. زمان مورد نیاز همان زمان لازم برای افزودن بلوک در بلاکچین است.

  • ارز رمزنگاری شده

رمزپایه یکی از کاربردهای شناخته شده بلاکچین استفاده در بیت کوین و سایر ارزها است که اکنون افراد زیادی با استفاده از آن از بازار های مالی سود می برند.

  • بهداشت و درمان

متخصصان بهداشت می توانند از بلاکچین برای ذخیره ایمن سوابق بیمار در آن استفاده کنند. این مساله ایمنی اطلاعات را افزایش می دهد.

  • ذخیره ی سوابق

برای ذخیره ی سوابق املاک باید از همان قراردادهای هوشمند استفاده کرد. این قابلیت های بلاکچین باعث می شود که اطلاعات طرفین حفظ شود.

  • رأی دادن

استفاده از بلاکچین  در رأی دادن به ایمنی شمارش و جلوگیری از تفسیر غلط منجر می شود.

  • دیجیتال مارکتینگ

با ایجاد روابط آسان میان مصرف کننده و بازار،  و روش امن انتقال داده ها ، بلاکچین یک فرصت عالی در بازاریابی دیجیتال نیز می تواند باشد.

ما می توانیم موارد استفاده از بلاکچین را در صنایع مختلف ببینیم. از انتقال پول به فروشگاه ها و خرید جنس گرفته تا انتقال اطلاعات محرمانه ، همه چیز از طریق بلاکچین امنیت بیشتری دارد. به همین دلیل بلاکچین آینده انتقال داده ها و فناوری زیرساخت های امنیتی است.

برای مطالعه بیشتر مقاله بهترین ارز دیجیتال برای سرمایه گذاری 2023 را مطالعه کنید.

کلام آخر

در این مقاله دیدیم که بلاک چین چیست و چه کاربردی دارد. بلاکچین می تواند به بهتر شدن تمامی امور زندگی کمک کند. اما در اصل می توان گفت دلیل ارزشمندی و جهانی شدن بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال این است که از بلاکچین استفاده می کنند. بلاکچین باعث می شود ارزهای دیجتال غیر متمرکز باشند و کسی توانایی اعمال قوانین سخت و پیچیده ی مالی به روی آن را ندارد. این مساله ای است که آینده ی پول را در جهان تغییر خواهد داد.

درج نظر اولین نفر باشید که نظر می‌دهید.
با درج نظر امتیاز کسب کنید

پیشنهادی سردبیر ایرانیکارت
برگزیده اخبار و مقالات
استیک کردن یا استیکینگ ارز دیجیتال چیست؟
آموزش ارز دیجیتال
استیک کردن یا استیکینگ ارز دیجیتال چیست؟
آیا تا به حال تصور کرده‌اید که می‌توانید به سادگی با خرید و نگه داشتن ارز دیجیتال در کیف پول خود، درآمد غیرفعال به دست آورید؟ بر خلاف سایر سرمایه‌گذاری‌های...
بلاکچین چیست و چه کاربردهایی دارد؟
بلاکچین
بلاکچین چیست و چه کاربردهایی دارد؟
شاید به روند رشد سیستم های مالی دنیا، بانکداری ، سرمایه گذاری یا وضعیت رمز ارزها در طی ده سال گذشته توجه کرده باشید اما برای درک بهتر آن خوب...
هاوینگ چیست؟
استخراج ارز دیجیتال
هاوینگ چیست؟
یکی از شاخص‌ترین ویژگی‌های بیت کوین را می‌توان تعداد ثابت آن در شبکه بلاک چین دانست. این ارز بر خلاف ارزهای فیزیکی موجود در جهان، سقفی برای تولید شدن دارد....